Szent Lajos király hídja

olvasói
6/10 (3)
Péntek délben, 1714. július 20-án Peru legszebbik hídja leszakadt, s öten, akik éppen átmenőben voltak, a mélységbe zuhantak. Ez a híd a Lima és Cuzco közötti országutat kötötte össze, s naponta száz meg száz ember haladt át rajta” - kezdi (kis)regényét, a Szent Lajos király hídját Thornton Wilder.


Éppen ez a probléma kezdi el foglalkoztatni a könyv kulcsfiguráját, Juníper atyát: ha több százezren keltek már át a hídon, miért történt éppen ezzel az öttel a szerencsétlenség?

Mary McGuckian ír rendezőnő filmje ugyanattól olyan lenyűgöző, mint amitől az alapjául szolgáló irodalmi mű: a megmagyarázhatatlan sorsot, a vakvéletlent, Isten ujját próbálja megragadni és kiismerni. Vajon azok, akik a függőhídon meghaltak (egy márkiné és szolgálója, egy vén komédiás egy kisgyermekkel és egy titokzatos ikerpár egyik fele) rosszabbak, bűnösebbek voltak, mint a többi ember? Vagy éppen ellenkezőleg: jobbak és ártatlanabbak, éppen ezért kiválasztottak? Büntetés vagy jutalom volt a haláluk?

A kerettörténetből adódó érdekes szerkezet (Juníper atyának az inkvizíció előtt kell megvédenie magát az esetről írt, relativizáló eszméket tartalmazó, ezért eretnek könyve miatt), a felvetett lebilincselő metafizikai probléma mind a regény érdeme, mindezt a film is remekül átveszi. Sajnos azonban a könyvben még meglévő humanista, életigenlő mondanivalót a film kiiktatja, és egy érdekes fogással érzelmileg inkább elidegeníti a nézőt, ezért a probléma kizárólag filozófiai-szellemi feladvány marad.

A rendező érdeme ugyanakkor, hogy pompázatos hátteret teremtett a történethez: fenséges épületekben és jelmezekben, a XVIII. századi francia udvar világát idéző díszletekben gyönyörködhetünk, és még egy korabeli színházi előadást is megidéznek. A szerencsétlenül járt utazókat és a többi szereplőt pedig valódi sztárparádé kelti életre: Píó bácsi szerepében Harvey Keitelt, Montemayor márkinéében Kathy Bates-t láthatjuk, a nyomozó szerzetest Gabriel Byrne, a zárda főnökasszonyát Geraldine Chaplin kelti életre.
fürkész
2005.12.14
|
The Bridge of San Luis Rey
amerikai filmdráma, 120 perc, 2004
A XVIII. századi Peruban egy leszakadó függőhídról öten zuhannak a halálba? A vaksors vagy Isten kifürkészhetetlen akarata vezette oda őket pont akkor? Thornton Wilder regényének kosztümös, sztárparádés adaptációja.
Rendező:

Mary McGuckian

Forgalmazza: Mokép
(9 kép)


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
22:25
Végzetes kitérő
amerikai horror, 2006
22:25
Harcosok klubja
amerikai filmdráma, 1999 (ism.)
22:45
Stockholm
amerikai krimi, 2018
22:55
Viharlovagok
amerikai katasztrófafilm, 2016
22:55
Hell Ride - Pokoljárás
amerikai akciófilm, 2008
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.