Kísérletek klisékkel

Az itt bemutatott túlélőcsomag nem klasszikus értelemben vett szerszámosláda a cselekmény, a jellemek és a jelentésrétegek vasládájának felfeszítéséhez, sőt éppen ellenkezőleg: megnehezíti az értelmezést, de aki gyors egymásutánban végignézi ezt a három filmet, az nagyobb eséllyel él majd túl egy újabb világháborút vagy egyéb globális civilizációs katasztrófát.
Igor és Ivan Buharov első kísérleti nagyjátékfilmje, Neil LaBute első mainstream remeke és Emir Kusturica bemutatkozó mozifilmje vizuál-gasztronómiai csemege, olyan ínyenceknek szánt kompozíció, akik lekvárral eszik a parizeres kenyeret. Mindhárom alkotás - akárcsak a konyhában bohóckodó gyerekek - klisékkel játszik, bátran pakolja egymásra a zsánerrétegeket, és attól sem riad vissza, hogy esetenként giccsbe, búskomor nosztalgiába forduljon, vagy éppen dadaista dialógusokkal lendítse előre a cselekményt.


Műfajából adódóan különösen igaz ez A programra (1997), mely a húszas évek szürrealista hagyományait ötvözi a Budapesti Iskola dokumentarista szocio-játékfilmjeinek valóságfestésével - magyar nézhetetlen. Ha azonban kicsit jobban hátradőlünk kanapénkon, és beleéljük magunkat a festői ambíciókkal bíró gyári munkás, a tisztes lakótelepi családapa, a nyitott hűtőajtónál gyóntató pap vagy a magas külföldi vendég léthelyzetébe, akkor kitárul előttünk a világ. A Buharov művésznéven alkotó fiatal magyar író-rendező-színész-zenész páros super8-as nyersanyagra forgatott poszt-indusztriális hangulatképek és egymás mellett elbeszélő szereplők segítségével fest képet arról a valóságról, ami elmúlt, éppen most van, vagy esetleg valamikor eljön - nem lehet biztosan megállapítani (esetleg a lemezen szereplő további három rövidfilm segíthet az eligazodásban).


Jóval könnyebb, de nem kevésbé emeletes falat a Betty nővér (2000), a kegyetlen szociális szatíráiról (Férfitársaságban, Egy erkölcstelen mese) ismert Neil LaBute csodálatos meséje a boldogtalan kansasi feleségről, aki annyira szerelmes egy kórházas szappanopera főhős-figurájába, hogy képtelen felfogni a tényt, miszerint autókereskedő férjét két bérgyilkos tulajdon szeme láttára megskalpolta és lelőtte. Az alkotói pályáját politikailag harcosan inkorrekt - és a Buharov-filmekhez hasonlóan erős párbeszédekkel tűzdelt - színpadi művek írásával kezdő LaBute a pszichológiai drámából itt olyan könnyed, humoros és imádnivaló „világosfekete” komédiát farag, hogy a néző már-már olyan szappanoperában érzi magát, ahol reklámok helyett puszikat és simogatásokat kap az ember. De mi mást is várhatnánk egy Morgan Freeman alakította bérgyilkostól és egy Renée Zellweger játszotta álnővérkétől?


Mesebéli nőkből és boldogtalan emberekből építkezik Kusturica első filmje, az Emlékszel Dolly Bellre? (1981) is, mely nemcsak finom rendszerkritikája, de a békés Szarajevó életképeinek megőrzése miatt is műkincsnek tekinthető. A szexuális éréssel, az apa elvesztésével, a beilleszkedéssel és egyéb örök kérdésekkel foglalkozó keserű vígjáték egyszerre emlékeztet Almodóvar első filmjére (Pepi, Luci, Bom és más lányok a tömegből, 1980), Gazdag Gyula A válogatás című dokujára, és persze a cseh újhullám munkáira, de csírájában már érződik benne a rendező mára jól ismert kézjegye: Kusturica olyan panelekből építkezik, melyek már a lakótelepek előtt is megvoltak.

A program
1997 magyar kísérleti film Hossz: 74 perc Forgalmazó: Álomvadász Kft. Rendező: Igor Buharov, Ivan Buharov, Horváth László, Nyolczas István Szereplők: Földi Péter, Horváth László, Pallagi Jánosné, Saárossy Kinga Hang: magyar sztereó Felirat: angol Extrák: 3 rövidfilm *** Extrák felirata: angol

Nurse Betty
2000 amerikai krimi-vígjáték Hossz: 107 perc Forgalmazó: Budapest Film Rendező: Neil LaBute Szereplők: Renée Zellweger, Morgan Freeman, Chris Rock, Greg Kinnear Hang: magyar, angol DD 5.1 Felirat: magyar, angol Extrák: előzetes, kimaradt jelenetek, 9 szappanopera-epizód *** Extrák felirata: magyar

Sjecas li se, Dolly Bell
1981 jugoszláv vígdráma Hossz: 105 perc Forgalmazó: Budapest Film Rendező: Emir Kusturica Szereplők: Slavko Stamic, Slobodan Aligrudic, Ljiljiana Blagojevic Hang: magyar, angol DD 5.1 Felirat: magyar, angol Extrák: Interjú a rendezővel ** Extrák felirata: magyar
csmozi
2005.12.16
|


Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
Öt év telt el azóta, hogy minden szupi-szuper volt, és a kockafejek most új fenyegetés elé néznek: LEGO® DUPLO® figurák űrből jött inváziója vár rájuk, akik olyan gyorsan pusztítanak el mindent, hogy az újjáépítés szinte lehetetlen.
Filmek a TV-ben
H
10
K
11
Sze
12
Cs
13
P
14
22:50
Vakító fehérség
amerikai-kanadai krimi, 2009
22:55
Végső menedék
amerikai thriller, 2010
23:00
Keresd a nőt!
amerikai romantikus vígjáték, 1998
23:00
Leszámolás Tokióban
hongkongi akciófilm, 2009
23:00
Big Game: A nagyvad
angol-finn-német akciófilm, 2014
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.