Nyíltabb küzdelmek - George Jonas

A héten bemutatott új Spielberg-film, a München alapjául szolgáló Megtorlás című könyv a tengerentúlon 1984-ben jelent meg, majd Angliában egyszerre szerepelt a fikciós és nem-fikciós sikerlistán. A film premierjéhez igazítva most (1990 után másodszor) magyarul is megjelenik a Fekete Szeptember 1972-es müncheni terrorakciójának izraeli megtorlását elbeszélő írás, melynek szerzője, a magyar származású, Kanadában élő Jónás György korábban úgy nyilatkozott, hogy Spielberg filmje humanizálja a gonoszt. Az elismert színműíró, rádiós szerkesztő és dokumentumfilmes most kizárólag a könyvről beszélt - szűkszavúan, de lényegre törően.


Egy korábban adott nyilatkozata szerint Önt azelőtt nem foglalkoztatta a Münchenben történt merénylet. Miért döntött mégis úgy, hogy fáradságos kutatómunka árán megírja a könyvet?

1981-ben felkeresett egy három kiadóból álló konzorcium, akik felkeltették az érdeklődésemet. Akkoriban jelent meg két oknyomozó munkám, és ők bíztak abban, hogy ki tudom szimatolni, elegendő-e a történet egy könyvhöz.

Yuval Aviv (a könyvbéli Avner Kaufman), az ember, aki a megtorló akciócsoport vezetőjének vallja magát, nem tudta maradéktalanul bizonyítani a világ számára, hogy Golda Meir miniszterelnöknő és a Moszad valóban őt bízta meg a tizenegy palesztin kivégzését magában foglaló munkával. A vele folytatott beszélgetések során mennyire kételkedett Aviv szavahihetőségében?

Oknyomozó újságíró sem nem hisz, sem nem kételkedik a forrásaiban. Végighallgat mindent, aztán bizonyítékot keres. Ha talál, ír. Ha nem talál, akkor vagy nem ír, vagy figyelmezteti az olvasót, hogy ezt bizonyítékok híján írja.

Hogyan tudta ellenőrizni a kétes részletek megtörténtét?

Közvetett bizonyítékok sokaságával győződtem meg arról, hogy alanyom, Aviv igazat mond-e. A könyv jegyzeteiben egyébként pontosan részletezem, mit, hogyan és mennyire tudtam ellenőrizni.

Igaz-e, hogy Aviv alakulata pénzen kívül semmilyen támogatást sem kapott az izraeli kormánytól?

Kaptak egy névlistát, azon kívül kaptak bizonyos információkat és utasításokat is, de főként magukra voltak utalva. A müncheni merénylet szellemi szerzőit vették célba, ez volt ugyanis a feladatuk, és fel sem merült bennük, hogy megkérdőjelezzék a listán szereplő neveket.

München
München

Tartja még a kapcsolatot Avivval? Hogyan él jelenleg?

Nem tartom vele a kapcsolatot, így azt sem tudom, hogyan él.

Mennyiben más napjaink terrorellenes harca? Tanultak az izraeliek és az amerikaiak a hibákból?

Más napjaink küzdelme - például sokkal nyíltabb. Televízión látható jóformán naponta, hogy melyik fél mit és hogyan lép. Amerika és Izrael persze tanult a hibákból, de a terroristák is, és mindent előre megtanulni nem lehet.

Milyen visszhangja volt a könyvnek első amerikai bemutatása után?

A Megtorlás körülbelül huszonhárom kiadást ért meg, mintegy tizenkét nyelven. 1986-ban Gideon pallosa címmel film készült belőle, Michael York főszereplésével. A könyvnek komoly kritikai sikere is volt, bár a történet hitelességét többen kétségbe vonták.

Ön nemcsak oknyomozó író, de televíziós rendező-producer és elismert színműíró is egyben, sőt 1977-es, By Persons Unknown című könyvéért elnyerte a rangos amerikai Edgar Allen Poe-díjat. Jelenleg min dolgozik? Magyarul mely művei olvashatók?

Tavaly szeptemberben jelent meg legújabb könyvem, egy önéletrajz, melynek angol címe Beethoven's Mask. Remélem, egyszer magyarul is megjelenik majd.
csmozi
2006.01.26
|


Film premierek

A vadon hívó szava

amerikai kalandfilm, 100 perc, 2020

Isten létezik, és Petrunijának hívják

belga-francia-horvát-macedón-szlovén filmdráma, 100 perc, 2019

Wasp Network: Ellenállók

belga-francia-spanyol thriller, 123 perc, 2019

Öngyilkos túra

dán-német-norvég misztikus dráma, 90 perc, 2019

A mennyországnak kell lennie

francia-kanadai-német-palesztin-török vígjáték, 97 perc, 2019
Játék
Amit nem látsz, az is árthat neked. Az Emmy-díjas Elisabeth Moss a főszereplője ennek a félelmetes modern mesének, melyet a Universal klasszikus szörnykaraktere ihletett.
Filmek a TV-ben
18:15
Légy a Valentinom!
amerikai romantikus vígjáték, 2016
18:25
Az én kincsem
olasz film, 2018
18:25
Mission: Impossible 3
amerikai akciófilm, 2006
18:40
Serenity
amerikai sci-fi, 2005
18:50
Lángoló jég
amerikai akciófilm, 1994
? Derkó 2020 - a Derkovits-ösztöndíjasok kiállítása #art #youngartist #kiállítás
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.