Good Night, and Good Luck

olvasói
9/10 (1)
Lehet, hogy a Vészhelyzet egykori sztárjának annyira hiányzott a tévéstúdiók világa, hogy egy időre búcsút mondott a hollywoodi aranyifjak és széftörők csillogó életének, és pár hétre bevonult egy hírtévédíszletbe, hogy leforgasson egy fekete-fehér cigarettafüstös történetet, melynek látszólag semmi aktualitása sincsen?


Lehet, de ha valaki megnézi az ünnepelt színész második rendezését, akkor örökre leszámol a jólfésült Ross doktor iránti nosztalgiájával. Clooney zsebpénzből, potom nyolcmillió dollárból készített kamaradrámája okos, feszes, tanulságos, és nem utolsósorban aktuális médiakritika napjaink amerikai televíziózásáról, annak ellenére, hogy a film az ötvenes években játszódik, McCarthy szenátor máglyarakó-kommunistaégető napjaiban.

A szinte kizárólag a CBS csatorna épületében játszódó történet főhőse Edward R. Murrow (David Strathairn hihetetlen alakítása!), a televíziós újságírás legendás alakja, aki 1951 és �58 között sugárzott, See It Now című beszélgetős-tényfeltárós műsorában sorra vette elő a legkényesebb témákat, és a hálózat vezetőinek nyomása ellenére sem volt hajlandó szemet hunyni McCarthy veszedelmes hordószónoki tevékenysége felett. Clooney kellemes dzsesszbetétekkel tarkított rendezése a meghozott szerkesztői döntések és a sugárzott adások tétjét a hírszobában uralkodó feszültséggel érzékelteti, de nem úgy, mint valami tengeralattjárós filmben, hanem briliáns színészi alakításokkal, a probléma sokoldalú vizsgálatával és rengeteg cigarettafüsttel.

Humphrey Bogart óta nem dohányzott úgy ember a filmvásznon, mint David Strathairn: eleganciával, átéléssel és mindent eláruló tekintettel. Már csak az ő egyetlen arcrezdüléséért is érdemes megnézni a Good Night, and Good Luckot, de akinek ennyi nem elég, annak még mindig ott van Robert Downey Jr., Patricia Clarkson és a rendező alakítása, meg persze az archív McCarthy, aki jobb, mint Bush elnök a Fahrenheit 9/11-ben.
csmozi
2006.02.08
|
Good Night, and Good Luck
amerikai filmdráma, 93 perc, 2005
Edward Murrow televíziós újságíró küzdelme McCarthy szenátor és módszerei ellen az ötvenes évek Amerikájában. George Clooney üzenete napjaink tévénézőinek.
Rendező:

George Clooney

Színész:

David Strathairn
(Edward R. Murrow)

Robert Downey Jr.
(Joe Wershba)

George Clooney
(Fred Friendly)

Patricia Clarkson
(Shirley Wershba)

Jeff Daniels
(Sig Mickelson)

Tate Donovan
(Jesse Zousmer)

Frank Langella
(William Paley)

Grant Heslov
(Don Hewitt)

Glenn Morshower
(Anderson ezredes)

Forgalmazza: Budapest Film
(14 kép)


Film premierek

Kölcsönlakás

magyar vígjáték, 98 perc, 2019

Hidegháború

angol-francia-lengyel romantikus filmdráma, 88 perc, 2018

Boldog halálnapot! 2.

amerikai horror, 100 perc, 2019

Az a nap a tengerparton

angol romantikus filmdráma, 110 perc, 2017

A Maria Callas-sztori

francia dokumentumfilm, 119 perc, 2017

Alita: A harc angyala

amerikai-argentin-kanadai sci-fi, 122 perc, 2018
Játék
Alig egy éve annak, hogy a rockklasszikusok feldolgozásában utazó belga hetesfogat először hallatott magáról.
Filmek a TV-ben
18:10
Három pici és egy nagyobb
német vígjáték, 2013
18:15
18:15
A csodálatos Pókember 2.
amerikai akciófilm, 2014
18:25
A setét torony
amerikai fantáziawestern, 2017
18:30
Hawaii
román film, 2017 (feliratos)
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.