Első a szerelem

Prime, 2005 Színes, feliratos amerikai romantikus vígjáték, 105 perc
Rafi 37 éves, frissen elvált manhattani nő. Egy szép napon találkozik Daviddel, aki vonzó, értelmes, kedves fiatal festő. A nő óriási hibát követ el azzal, hogy előbb beleszeret a jóképű férfiba, és csak utána döbben rá, hogy az mindössze 23 éves („szinte még gyerek hozzá képest”).

Linkek


Kapcsolódó cikkek


A furcsa pár azonban egyre közelebb kerül egymáshoz, eközben azonban újabb kibékíthetetlen (?) ellentétek merülnek fel köztük. Rafi katolikus, bár vallását nem gyakorolja, míg David hagyománytisztelő zsidó család sarja, imádja a hip-hopot, és még mindig a nagyszüleivel él. A nőnek tehát rá kell jönnie, hogy adódhatnak még olyan helyzetek az életében, amikor párja számára fontosabb a Nintendo, mint a szex.

A helyzetet még ennél is tovább bonyolítja, amikor kiderül, hogy David Rafi pszichiáterének egyetlen fiacskája. A nő ugyanis afféle női Woody Allenként analitikushoz jár, hogy neki panaszolja el élete minden gondját és baját, ez azonban kezd igen pikánssá válni, amikor Lisának a saját gyereke nemi életéről szóló részleteket kell meghallgatnia.

Ahogy tehát láthatjuk, összeütközésbe kerül itt józan ész és szerelem, vallás és vallás, anyai érzés és szakmaiság, így biztosra vehető a teljes kavarodás, a vicces helyzetek és a kínos családi vacsorák sorozata.

Ben Younger forgatókönyvíró-rendező - aki nyolc évig dolgozott filmje forgatókönyvén - a Brókerarcok közgazdasági átverős thrillere után a romantikus komédia műfajában is bizonyíthat. Azt, hogy a karakterek, a szituációk és a párbeszédek elég kidolgozottak legyenek, a rájuk szánt nem kevés idő garantálja, az Első a szerelem igazi erőssége azonban kétségtelenül a színészi alakításokban rejlik. Uma Thurman már koránál fogva is a legalkalmasabb a vonzó, érett nő szerepére, míg a pszichiáter édesanyát Meryl Streep hozza remekül. A harmadik főszerepet az eddig főként tévésorozatokban látott Bryan Greenberg játssza, aki a valóságban ugyan valamivel több 23 évesnél, de örömmel elhisszük neki, hogy zsenge, érzékeny-éretlen fiú, akinek első a szerelem.
fürkész
2006.02.15
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.