Sophie Scholl - Aki szembeszállt Hitlerrel

olvasói
(0)
Pompás időket élünk, amikor a szép, okos és fiatal lányoknak elég azon tépelődniük, hogy miért nem boldogok, bár mindenük megvan. Sophie Scholl is ilyen lehetett volna, ha nem Németországban kell felnőnie, és nem a második világháború alatt.


Sophie a müncheni egyetem biológia-filozófia szakos hallgatója volt, és bátyjával, a keleti frontot megjárt Hansszal együtt nem elégedett meg annyival, hogy otthon zúgolódjon az országot egyre nyilvánvalóbban a romlásba taszító nácizmus ellen. A két testvér néhány barátjával Fehér Rózsa néven röplapgyártásba és -terjesztésbe kezdett, de már az első komoly akciójuk során lebuktak. Bár jól begyakorolt mesével rendelkeztek, a politikai rendőrség előtt csak pár óráig állt meg az alibijük: hamar vallomásra kényszerültek, egy sommás tárgyaláson pedig halálra ítélték, majd lefejezték őket. Igen, lefejezték! Bár nem ez volt a harmadik birodalom bevett kivégzési módszere, a vérbíróság mégis ezt vélte a megfelelő büntetésnek röplapok terjesztéséért. Mondom, mi szép időket élünk, akárki akármit is mond!

Lehet mondani, hogy divatosak lettek a hitleres filmek, de a Sophie Scholl csak témájában és legfeljebb képi világában illik a trendbe, hangvételében, stílusában egészen más. Ez ugyanis egy nagyon szép, már-már lírai film, amely egyszerre szól arról, amiben ez a 22 éves diáklány hitt, és arról, hogyan élhetett volna, ha szerencsésebb korba születik - vagy ha úgy dönt, hogy csendben marad.

Marc Rothemund - aki nagy utat tett meg a Hangyák a gatyában óta, de örülünk, hogy megtette - kevés eszközzel, de biztos ízléssel vezet minket a vesztőhelyre vezető úton, de nagyon okosan az utolsó pillanatig is csak érzékelteti a rendszert működtető erőszakot. Ehelyett kizárólag a női főszereplőre koncentrál: Julia Jentsch (Edukators) pedig remek: egyszerre bátor, naiv és törékeny, és ettől szívbemarkolóan szép.
Vízer
2006.02.15
|
Sophie Scholl - Die letzten Tage
német történelmi dráma, 117 perc, 2005
A Hitler elleni összeesküvéssel vádolt müncheni lány, Sophie Scholl utolsó napjainak története. Sophie szembeszáll a nácikkal, a német filmipar pedig ismét szembenéz a múlttal.
Rendező:

Marc Rothemund

Színész:

Julia Jentsch
(Sophie Magdalena Scholl)

Fabian Hinrichs
(Hans Scholl)

Alexander Held
(Robert Mohr)

Johanna Gastdorf
(Else Gebel)

André Hennicke
(Richter Dr. Roland Freisler)

Florian Stetter
(Christoph Probst)

Petra Kelling
(Magdalena Scholl)

Forgalmazza: Best Hollywood


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:20
Wonder Woman
amerikai kalandfilm, 2017
18:20
Párbajhősök
angol filmdráma, 1977
18:30
Bumeráng
amerikai vígjáték, 1992
18:50
Országúti diszkó
amerikai akciófilm, 1989
18:55
Másnaposok
amerikai vígjáték, 2009
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.