The Descent - A barlang

The Descent, 2005 Színes, feliratos angol horror, 99 perc
Akik egészen mostanáig abban a hitben éltek, hogy a nők a pult mögött a legizgatóbbak, most átértékelhetik adrenalo-esztétikai világképüket.


Neil Marshall rendező barlangos frásztúrája az utóbbi évek legjobb horrorfilmje nemcsak a történet kompakt kis szerkezete és pepec kivitelezése miatt, hanem mert a Gyilkos túrából és a Carrie-ből kölcsönzött alapvetésektől kezdve a Blair Witch Project és a 28 nappal később szellemiségének megidézéséig csupa kellemes utalást tartogat a műfaj rajongói számára. Plusz forgáccsá lehet karmolni a szék karfáját, ha az ember egy kicsit odafigyel a vászonra.

Sarah (Shauna MacDonald - A Jelcin-projekt) és kalandvágyó barátnői a kötelek és kampók vonzásában élnek: szabadidejükben sziklákat másznak, vagy éppen barlangrendszerekben kirándulnak, ezzel feledtetve a családnevelés és vállalati létramászás okozta hétköznapi stresszt. Akad a csapatban extrém sportos leányzó, becsvágyó maximalista és ideális anyajelölt, de hősnőnk - aki a film végén (nem titok) bugyogó vérben úszik - persze mindannyiukon túltesz. Sarah közvetlenül a legutóbbi kirándulás után egy tragikus - és igen jól kivitelezett - balesetben elvesztette férjét és gyermekét, és a legújabb csajos kalandtól nem mást vár, mint hogy leküzdje saját démonait, akik bizony csúnyán fojtogatják őt családja elvesztése óta. Nos, most bőven adódik alkalma a küzdelemre, a Sziklás-hegység egyik barlangjában ugyanis „megtalálkozik” mindennel, ami élő ember (és mozinéző) számára kellemetlen lehet: bezártsággal, kilátástalansággal, félszerzetekkel és bűzlő tetemekkel.

A korábban vágóként és a Dog Soldiers című vérfarkashorror rendezőjeként praktizáló Marshall jó tempó- és arányérzékkel mutatja be a lányok véresen szomorú túráját, melynek során nem csupán arra derül Fény, hogy Sötétség, de a moziból kijövet Torgyán doktor szavai is fülünkbe csengenek, miszerint: „Itt patak vér fog folyni!” És lőn.
csmozi
2006.02.22
|


Film premierek

Übergáz

amerikai akcióvígjáték, 93 perc, 2019

Együtt megyünk

francia vígdráma, 132 perc, 2019

Szerelem második látásra

francia vígjáték, 117 perc, 2019

Szupercella 3.: Az Ördögverem

amerikai akciófilm, 97 perc, 2019
Játék
Válogatás az elmúlt öt esztendő kimagasló hazai építészeti eredményeiből.
Filmek a TV-ben
18:05
Szombat esti frász
amerikai-kanadai vígjáték, 1991
18:10
Derült égből
német krimi, 2017
18:15
Kétely
amerikai filmdráma, 2008
18:15
Vanília égbolt
amerikai romantikus dráma, 2001
18:15
Veszélyes szomszédok
amerikai thriller, 2017
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.