Lazarescu úr halála

olvasói
9/10 (1)
A bukaresti Lazarescu úr egy este rosszul érzi magát. Amikor a helyzet súlyosbodik, mentőt hív, csakhogy mivel éppen tömeges közlekedési baleset történt a környéken, az öregurat sehol nem tudják ellátni, így a mentősök kórházról kórházra hurcolják. Állapota pedig egyre rosszabbodik.


Saját bevallása szerint Cristi Puiu abból indult ki, milyen lenne egy román Vészhelyzet, mikor filmjét elkészítette. A Lazarescu úr halálában mégsem a kórházak esetleges szegénysége, a legmodernebb gépek, berendezések hiánya a feltűnő, hanem a hozzáállás a borzalmas, a napi munkájukba belefáradt orvosok és a kiszolgáltatott betegek közti kapcsolat. Ami szinte mindenhol így alakul, hiszen a gyógyítók a legtöbb helyen jobb esetben gyerekként, rosszabb esetben tárgyként kezelik a gyógyításra várókat - főleg ha egy olyan idős emberről van szó, mint Dante Remus Lazarescu. Akire csak eleinte fogunk így, teljes, becsületes nevén gondolni, hiszen a film nagy részében állandóan csak a hivatalos formát darálja az őt faggató orvosoknak-nővéreknek: Lazarescu, Dante Remus. A rendező pedig azért nagyon aljas, mert ez az emberi lény, akinek valahol messze, a képen kívül családja, saját élete és egyénisége van, a szemünk láttára veszíti el mindezt. Mi magunk is elkezdünk tárgyként, tehetetlen húsdarabként tekinteni erre a szerencsétlen öregemberre, akit egész éjjel csak ide-oda tologatnak, és akiből mindenféle dolgok folynak ki. Habár a filmben nem látunk közelről egyetlen nyílt csonttörést vagy betört koponyát sem, emiatt mégis iszonyúan brutális.

Puiu filmjének nincsenek hősei, csak szereplői vannak. Nem azonosulunk senkivel (főleg a magatehetetlenné váló főhőssel nem), csupán nagyon közeli megfigyelők vagyunk (a kézikamerás fényképezésnek hála szinte ott ülünk például a mentőautóban), de ez is ugyanolyan megrázó tud lenni. A csaknem valós időben ábrázolt események végére a mi Lázárunkkal - ahogy a cím is utal rá - sajnos nem történik csoda, hiába vár rá az utolsó kórházban egy bizonyos Anghel doktor...
fürkész
2006.04.12
|
Moartea domnului Lazarescu
román filmdráma, 153 perc, 2005
Egy öreg úr haláltusája szolid két és fél órában elbeszélve A zseton és a beton rendezőjétől. Iván Iljics elbújhat a sarokban.
Rendező:

Cristi Puiu

Forgalmazza: Szimpla City
(3 kép)


Film premierek

Látomás

francia-japán filmdráma, 109 perc, 2018

Vízipók-csodapók - Felújított filmváltozat

magyar animációs film, 72 perc, 1983

Mia és a fehér oroszlán

dél-afrikai-francia-német családi film, 98 perc, 2018

Interjú Istennel

amerikai misztikus dráma, 97 perc, 2018

Hotel Mumbai

amerikai-ausztrál történelmi dráma, 125 perc, 2018

Ferenc pápa – Egy hiteles ember

amerikai-svájci dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Egy nő fogságban

magyar dokumentumfilm, 89 perc, 2018

A gyászoló asszony átka

amerikai horror, 93 perc, 2019

Csodapark

amerikai-spanyol animációs film, 85 perc, 2019
Játék
A látványos kiállításon a látogatók egy képzeletbeli űrutazásra indulnak, ahol tudásukat és bátorságukat próbára téve egy galaktikus kaland részesei lehetnek.
Filmek a TV-ben
18:10
Egek ura
amerikai romantikus filmdráma, 2009
18:40
Mad Max - A harag útja
amerikai akciófilm, 2015
18:40
Zsákutca
amerikai-német thriller, 2006
18:45
U-571
amerikai háborús film, 2000
18:45
Felforgatókönyv
amerikai vígjáték, 2006
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.