Lazarescu úr halála

olvasói
9/10 (1)
A bukaresti Lazarescu úr egy este rosszul érzi magát. Amikor a helyzet súlyosbodik, mentőt hív, csakhogy mivel éppen tömeges közlekedési baleset történt a környéken, az öregurat sehol nem tudják ellátni, így a mentősök kórházról kórházra hurcolják. Állapota pedig egyre rosszabbodik.


Saját bevallása szerint Cristi Puiu abból indult ki, milyen lenne egy román Vészhelyzet, mikor filmjét elkészítette. A Lazarescu úr halálában mégsem a kórházak esetleges szegénysége, a legmodernebb gépek, berendezések hiánya a feltűnő, hanem a hozzáállás a borzalmas, a napi munkájukba belefáradt orvosok és a kiszolgáltatott betegek közti kapcsolat. Ami szinte mindenhol így alakul, hiszen a gyógyítók a legtöbb helyen jobb esetben gyerekként, rosszabb esetben tárgyként kezelik a gyógyításra várókat - főleg ha egy olyan idős emberről van szó, mint Dante Remus Lazarescu. Akire csak eleinte fogunk így, teljes, becsületes nevén gondolni, hiszen a film nagy részében állandóan csak a hivatalos formát darálja az őt faggató orvosoknak-nővéreknek: Lazarescu, Dante Remus. A rendező pedig azért nagyon aljas, mert ez az emberi lény, akinek valahol messze, a képen kívül családja, saját élete és egyénisége van, a szemünk láttára veszíti el mindezt. Mi magunk is elkezdünk tárgyként, tehetetlen húsdarabként tekinteni erre a szerencsétlen öregemberre, akit egész éjjel csak ide-oda tologatnak, és akiből mindenféle dolgok folynak ki. Habár a filmben nem látunk közelről egyetlen nyílt csonttörést vagy betört koponyát sem, emiatt mégis iszonyúan brutális.

Puiu filmjének nincsenek hősei, csak szereplői vannak. Nem azonosulunk senkivel (főleg a magatehetetlenné váló főhőssel nem), csupán nagyon közeli megfigyelők vagyunk (a kézikamerás fényképezésnek hála szinte ott ülünk például a mentőautóban), de ez is ugyanolyan megrázó tud lenni. A csaknem valós időben ábrázolt események végére a mi Lázárunkkal - ahogy a cím is utal rá - sajnos nem történik csoda, hiába vár rá az utolsó kórházban egy bizonyos Anghel doktor...
fürkész
2006.04.12
|
Moartea domnului Lazarescu
román filmdráma, 153 perc, 2005
Egy öreg úr haláltusája szolid két és fél órában elbeszélve A zseton és a beton rendezőjétől. Iván Iljics elbújhat a sarokban.
Rendező:

Cristi Puiu

Forgalmazza: Szimpla City
(3 kép)


Film premierek

Toy Story 4.

amerikai animációs film, 100 perc, 2019

Casanova - Az utolsó szerelem

francia történelmi dráma, 98 perc, 2019

Gyerekjáték

amerikai horror, 90 perc, 2019

Csekély esély

amerikai vígjáték, 125 perc, 2019
Játék
AZ A BAAAJ... …hogy Kiki nem szeret kirándulni. És hogy anya mindig sokat dolgozik. És hogy a nagyi háza teli van pókokkal. És még annyi minden más is!
Filmek a TV-ben
18:10
Mamamaffia - Keresztanya
német romantikus vígjáték, 2015
18:15
Darling
dán film, 2017
18:30
Scooby-Doo! Kalózok a láthatáron!
amerikai animációs film, 2006
18:45
Az emlékezés napja
amerikai történelmi dráma, 2011
18:50
Red
amerikai akciófilm, 2010
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.