Interjú Csányi Sándorral

Megint eltelt egy esztendő, így színházszerető kedves olvasóink ismét szavazhattak kedvenceikre. Ezúton is köszönjük voksaikat, mely szerint 2005 legkedveltebb színésze a Radnóti Miklós Színház fiatal művésze, Csányi Sándor lett.
Súgó: Mit jelent számodra a Súgó Csiga Díj? Meglepődtél, hogy te nyerted?

Csányi Sándor: Nagyon fontos, hogy a szakma értékelje a munkámat, de a közönség elismerése az igazi. Reméltem, hogy bekerülök a legjobb 12 közé, de a fődíj elnyerésére nem számítottam.

S.: 2004-ben is a díjazottak között voltál, népszerűséged tehát töretlen. Érezhető ez a szeretet egy színházi előadás alatt is?

Cs. S.: Abszolút. A rengeteg szavazatban biztosan benne van a filmes munkám is. A felém áradó figyelem főleg azokon az előadásokon érezhető, amikor fiatalok töltik meg a nézőteret. Szeretetük átjön a rivaldán, energiát ad. Azt mondják, haldoklik a színház. Én nem így látom, hiszen mi telt házakkal játszunk. Külön öröm, hogy az Operettszínházból öten kaptak díjat, jó, hogy ilyen sok rajongója van a zenés műfajnak.

S.: A színművészeti egyik vizsgaelőadásán Liliom szerepét alakítottad, majd több Molnár Ferenc-darabban is játszottál. Véletlenül alakult így? Mennyire áll közel hozzád a szerző világa?

Cs. S.: Biztos alkati kérdés, de ez a miliő igen közel áll hozzám. Ezt valószínűleg a rendezők is érzik, és ezért osztják rám Molnár figuráit. Az író szövegének zenéje van, a szerepekben rengeteg a szeretet, és olyan jó beléjük bújni.

S.: Az egyetem elvégzése után egy évadot a Krétakör Színháznál töltöttél. Sokak meglepetésére - az enyémre is- váltottál. Miért?

Cs. S.: Öt évet dolgoztam Schillingékkel - az egyetemi éveket is figyelembe véve. Egyszer csak elmúlt a szerelem. Ezután már hiába is csoportosítottam érveimet a maradás mellett, léptem.

S.: Feltételezem, hogy több helyre is hívtak. Miért pont a Radnótit választottad?

Cs. S.: A Radnóti épp ellentéte a Krétakörnek. A szakmai szint itt is nagyon magas, és úgy érzem, hogy egy színésznek mind a két világban egyaránt jól kell tudnia közlekedni. Kiváló társulat jött össze és kíváncsi voltam, hogyan állom meg a helyemet egy másik csapatban.

S.: Színházadban évente átlagosan három figurát keltesz életre. A színészvezetés úgy tűnik, kiválóan működik, hiszen kicsit (Cseresznyéskert, Három nővér), közepeset (Negyedik nővér, Karneválvégi éjszaka) és főszerepet (Tóték, Riviéra) egyaránt alakítasz.

Cs. S.: A kicsi szerepek megformálásából is sokat lehet tanulni. Biztos, hogy nem jó csak főszerepeket játszani. Igazgatóm, Bálint András figyel rám, pontosan tudja, hogy mikor milyen minőségű feladatot tudok megoldani.

S.: Színházi munkáid mellett újabban rengeteget forgatsz. Hogyan bírod idővel, energiával?

Cs. S.: Fura állapot ez, a normális világhoz alig hasonlítható, - talán olyan lehet, mint a kábítószereseké - , rengeteg erőt vesz el, de mégis feldob, örömmel csinálom.

S.: A színházi szezon lassan véget ér. Van még az idén új feladat, illetve tudsz-e már valamit a következő évadról?

Cs. S.: Eredetileg benne lettem volna Camus Caligula című drámájában, de a direktorom lemondott rólam a filmesek javára. A jövő évad szerepei még számomra is titkosak.
Gaál Tamás
2006.04.25
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.