Napola - A Führer elitcsapata

olvasói
8/10 (1)
Amikor 18 évesen szenet kell lapátolnod, hogy legalább egy keveset hozzátégy a család soványka vacsorájához, akkor igen jólesik, amikor egy bokszmeccs után odalép hozzád egy vasalt egyenruhás ember, szép jövőt jósol, és javasolja, jelentkezz az államhatalom által ezerrel támogatott elitképző iskolába.
A filmbeli Friedrich még az apai szigorral is dacol, hogy a maga szerencséjének kovácsa lehessen, és a felvétel napján ott álljon abban a vidéki várkastélyban, ahol a nemzetiszocialista Németország győzelme utáni új világrend új vezetőit képzik. Itt aztán szembesül mindazzal a nyomasztó hangulattal és kegyetlenséggel, ami az efféle zárt iskolákban szóló filmeket jellemzik Ha...-tól Abigélig, és végül alaposan át kell értékelnie magában a boldogulás lehetőségeit. 
 
Miként Marc Rothemund az otromba Hangyák a gatyában után a megrázó Sophie Schollban új húrokat kezdett pengetni, úgy a Csajok a csúcsonnal debütáló Dennis Gansel rendező is komolyra váltott a Napolában, amelyhez az ötletet nagyapjának elbeszélései adták, aki maga is egy ilyen iskola tanulója volt a háború alatt. Sophie Schollhoz hasonlóan a Napola ifjú hőse is magával a nagy, gonosz hatalmi gépezettel kerül konfliktusba, és habár itt nem közvetlenül ő forog életveszélyben, választásának felelőssége nem kevésbé örök érvényű. A Napola hazájában hamar iskolai tananyaggá vált: igényesen kivitelezett ifjúsági film, ami nemcsak egy történelmi helyzetet, hanem egy erkölcsi dilemmát is segít belülről megismerni. 
 
nelson
2006.07.12
|
Napola – Elite für den Führer
német ifjúsági film, 110 perc, 2004
Véres hétköznapok a nemzetiszocialista elitképzőben. Történelmi alapokon nyugvó ifjúsági film a Csajok a csúcson rendezőjétől.
Rendező:

Dennis Gansel

Forgalmazza: Best Hollywood
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:20
Wonder Woman
amerikai kalandfilm, 2017
18:20
Párbajhősök
angol filmdráma, 1977
18:30
Bumeráng
amerikai vígjáték, 1992
18:50
Országúti diszkó
amerikai akciófilm, 1989
18:55
Másnaposok
amerikai vígjáték, 2009
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.