Kerékvár

A közelmúltig csak kevesen tudták, hogy Pesten is van egy Millenáris, pedig a létesítmény jóval nagyobb múltra tekint vissza, mint budai névrokona.
A Puskás Ferenc Stadion és a többiek között megbúvó kerékpárpálya az ezredéves ünnepségek sporteseményeire készült Iszer Károly tervei szerint. A XIX-XX. század fordulójának pezsgő bringás életére jellemző, hogy ez volt a legnépszerűbb sportpálya Pesten, ezért itt, a teknőben rendezték az első válogatott labdarúgó-mérkőzést is. 1928-ban a kerékpáros vb-re Hajós Alfréd tervei szerint kibővítették a pályát, és az elsők között esti világítást is kapott. A sport töretlen népszerűségét mutatja, hogy a 14 ezres velodromban szinte mindig teltház előtt zajlottak a versenyek, ami még a mai focimeccseinket is messze felülmúlja. A háború után aztán a kerekezés lassan a háttérbe szorult a sportok között, ezzel párhuzamosan a Millenárist is már csak a versenyzők látogatták. 
 
Bár a betonteknő bezárása régóta napirenden van, a minap komolyan felmerült, hogy le fogják dózerolni, azonban van még némi remény: a kerékpáros szervezetek most egyszerre mozdultak a hívó szóra, nehogy a Millenáris élete végképp kerékbe törjön. 
Szitnyai
2006.09.19
|


Játék
Kitűnő budapesti indie-rock zenekar, amely Európát is készül meghódítani.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.