Függőkert - egy megunt királyi ékszer

Mindannyian jókat derülünk szüleink várkerti történetein: kapuban face controll, néhány munkásőrszerű figura szigorúan ellenőrzi a nyakkendőket, hogy aztán bent zúzhasson a nép Koncz Zsuzsára. Az egykori ifjúsági parkot azonban egészen másra tervezték.
A kezdetek kezdetén a király kívánsága szerint emelt építmény vízhordólépcsőjével kötötte volna össze a Várat a Dunával, ennek megfelelően az 1800-as évek végén a városvezetés a vár aljában fekvő üres telken a palotához méltó környezetet kívánt létrehozni. Reitter Ferenc alapötlete nyomán Ybl Miklós műkereskedők által elfoglalt, elegáns vásársornak szánta az 1885-ben megnyílt neoreneszánsz épületet. A szimmetrikus kertes árkádsort azonban - ahová jellegzetes, cikk-cakkban futó lépcsősor vezetett - szobrászok és festők foglalták el, és a forgalom növekedésével egyre jobban elszigetelődött a Duna-parttól. 
 
Az impozáns architektúra sem tudta azonban fellendíteni csekély forgalmát: az üzletek bezártak, és az épület az enyészeté lett. Több mint százéves fennállása alatt egyedül a ‘60-as és ‘70-es években itt működő Ifipark tudott valamelyest színt vinni a Várkert életébe, de ez sem tarthatott sokáig - a világháború okozta károk és a hosszú ideig tartó elhanyagoltság megbosszulta önmagát: egy Edda-koncert alkalmával leomlott a park bejáratához vezető lépcső kőfala. Azóta, azaz 25 éve tart a jobb sorsra érdemes Várkert Bazár második enyészete. 
Szitnyai
2006.09.19
|


Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.