Ami rejtve marad - sakkban tart a várkerület

A fiatal Budapestnek soha nem volt lehetősége kihasználni azt a néhány száz méteres szakaszra koncentrálódó, varázsos élményt, amit a Vár oldalában fekvő Várkert Bazár panorámája, atmoszférája adhat.
A lelakatolt, bomlásnak indult, érthetetlen képződmény egy rövid időre úgy tűnt, ismét megtelhet élettel. Pályázat született a Várgondnokság kiírásában a helyzet orvoslására, és a nyertes beruházó a Bánáti + Hartvig Építész Iroda terveit fogadtatta el egy előszerződésben a három tulajdonossal: a Kulturális Minisztériummal, a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal és az I. kerület önkormányzatával. 
 
Másfél évvel ezelőtt az építésziroda kézhez kapta az áhított építési engedélyt, az önkormányzat azonban váratlanul közbeszólt. Eredeti, beleegyező aláírásával ellentétben kijelentette, hogy mégsem járul hozzá a projekthez. A patthelyzet azóta is fennáll - a beruházó kötbérösszege mindeközben exponenciálisan emelkedik. Az üggyel kapcsolatban felhevült indulatok - melyek a Várkert részleges elbontása és plazásítása ellen tiltakoznak - egy aláírásgyűjtés aknamunkájának köszönhetők. 
 
Hartvig László építész állítása szerint azonban a Világörökség részének nyilvánított épületből nem is lehet és nem is akarnak bontani, csupán a földszint alá terjeszkednének, hogy minél nagyobb alapterületű kulturális, vendéglátó-, és szórakoztató-központot hozhassanak létre. Az építész az önkormányzati választások eredményét látja egyetlen lehetséges kiútként. 
eszvé
2006.09.19
|


Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.