Mennyei háború

est.hu:
4/10
|
olvasói
7/10 (10)
Keveset mondunk azzal, hogy Carlos Reygadas új filmjében ismét hadat üzen a hollywoodi típusú filmkészítésnek és az ahhoz kapcsolódó nézői elvárásoknak. A mexikói rendező első műve, a Japán által kijelölt nyomvonalon halad, csak ha lehet, annál még tovább megy.
Még a cím, a „mennyei háború” is ugyanolyan nehezen hozható kapcsolatba a művel magával, mint annak idején a „Japán” az öngyilkosságra készülő festő és az öreg indián asszony viszonyát feldolgozó történettel. 
 
Az első filmhez hasonlóan a Mennyei háború főhőseiről is ugyanolyan keveset tudunk meg, ahogy hiányoznak a cselekmény előzményeire és a motivációkra rávilágító részletek is. Ezzel a radikális gesztussal a rendező a távol-keleti filmeket idézi - elsősorban a tajvani Tsai Ming-liang munkásságát, és főleg a nemrég bemutatott Huncut felhőcskét. 
 
Ahogy a rendező egy vele készült interjúban elárulta, filmje a vágy témáját járja körül - és ezt nagyon komolyan is gondolja (tehát aki nem bírja a premier plánban mutatott fellációt, az ne kísérletezzen a művel). Ezzel az olyan művészpornóhoz is közel kerül, mint például A pokol anatómiája vagy a 9 dal. Reygadas mindehhez hozzákapcsolja a gyermekrablás - Mexikóban manapság állítólag valóban gyakori - motívumát és a bűntudatra erősen építő katolicizmus elemeit (bűnbánó zarándoklat, szertartások, óriási kereszt), sőt a háttérben felfedezhető egy tragikus szerelmi történet is. Ez így elsőre izgalmasnak tűnhet, ám a filmet csak azoknak ajánljuk, akik a Japánnál jóval nézőpróbálóbb élményekre is készen állnak. 
 
fürkész
2006.09.14
|
Batalla en el cielo
belga-francia-mexikói-német filmdráma, 98 perc, 2005
A nő jómódú, mégis áruba bocsátja testét, a férfi nem olyan gazdag, ezért feleségével elrabol egy gyereket. Vágyakozás és kielégülés, bűn és bűnhődés a Japán rendezőjének új filmjében.
Rendező:

Carlos Reygadas

Forgalmazza: Proton Cinema
(10 kép)


Film premierek

Übergáz

amerikai akcióvígjáték, 93 perc, 2019

Együtt megyünk

francia vígdráma, 132 perc, 2019

Szerelem második látásra

francia vígjáték, 117 perc, 2019

Szupercella 3.: Az Ördögverem

amerikai akciófilm, 97 perc, 2019
Játék
Rowan Atkinson visszatér a véletlenül szupermenő titkos ügynök, Johnny English szerepében.
Filmek a TV-ben
18:15
Ragyogó világ
japán romantikus filmdráma, 2017 (feliratos)
18:15
Fedezd fel Forrestert
amerikai film, 2000
18:40
...és megint dühbe jövünk
olasz akcióvígjáték, 1978
18:45
Rossz társaság
amerikai krimi, 2002
18:55
Halálos iramban
amerikai akciófilm, 2001
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.