Mennyei háború

est.hu:
4/10
|
olvasói
7/10 (10)
Keveset mondunk azzal, hogy Carlos Reygadas új filmjében ismét hadat üzen a hollywoodi típusú filmkészítésnek és az ahhoz kapcsolódó nézői elvárásoknak. A mexikói rendező első műve, a Japán által kijelölt nyomvonalon halad, csak ha lehet, annál még tovább megy.
Még a cím, a „mennyei háború” is ugyanolyan nehezen hozható kapcsolatba a művel magával, mint annak idején a „Japán” az öngyilkosságra készülő festő és az öreg indián asszony viszonyát feldolgozó történettel. 
 
Az első filmhez hasonlóan a Mennyei háború főhőseiről is ugyanolyan keveset tudunk meg, ahogy hiányoznak a cselekmény előzményeire és a motivációkra rávilágító részletek is. Ezzel a radikális gesztussal a rendező a távol-keleti filmeket idézi - elsősorban a tajvani Tsai Ming-liang munkásságát, és főleg a nemrég bemutatott Huncut felhőcskét. 
 
Ahogy a rendező egy vele készült interjúban elárulta, filmje a vágy témáját járja körül - és ezt nagyon komolyan is gondolja (tehát aki nem bírja a premier plánban mutatott fellációt, az ne kísérletezzen a művel). Ezzel az olyan művészpornóhoz is közel kerül, mint például A pokol anatómiája vagy a 9 dal. Reygadas mindehhez hozzákapcsolja a gyermekrablás - Mexikóban manapság állítólag valóban gyakori - motívumát és a bűntudatra erősen építő katolicizmus elemeit (bűnbánó zarándoklat, szertartások, óriási kereszt), sőt a háttérben felfedezhető egy tragikus szerelmi történet is. Ez így elsőre izgalmasnak tűnhet, ám a filmet csak azoknak ajánljuk, akik a Japánnál jóval nézőpróbálóbb élményekre is készen állnak. 
 
fürkész
2006.09.14
|
Batalla en el cielo
belga-francia-mexikói-német filmdráma, 98 perc, 2005
A nő jómódú, mégis áruba bocsátja testét, a férfi nem olyan gazdag, ezért feleségével elrabol egy gyereket. Vágyakozás és kielégülés, bűn és bűnhődés a Japán rendezőjének új filmjében.
Rendező:

Carlos Reygadas

Forgalmazza: Proton Cinema
(10 kép)


Film premierek

Erdei boszorkány - Tűzpróba

cseh-dán-magyar-norvég fantasy, 90 perc, 2018

Undipofik

amerikai-kínai animációs film, 87 perc, 2019

John Wick: 3. felvonás - Parabellum

amerikai akciófilm, 130 perc, 2019

Szívek királynője

dán-svéd filmdráma, 127 perc, 2019

Éter

lengyel-litván-magyar-olasz-ukrán történelmi dráma, 118 perc, 2018
Játék
Egy nap Maggie, a tinédzser megkéri Sue Annt, a magányos nőt, hogy vegyen neki és pár barátjának piát, és Sue Ann kapva kap az esélyen, hogy szert tegyen pár gyanútlan, ám nála fiatalabb barátra.
Filmek a TV-ben
18:10
18:30
Rocky
amerikai filmdráma, 1976
18:35
Pókember
amerikai akciófilm, 2002
18:40
A szentfazék
amerikai életrajzi film, 1998
18:50
Teheráni tabuk
námet-osztrák animációs film, 2017
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.