A Da Vinci-kód

est.hu:
6/10
|
olvasói
10/10 (2)
Jelentős tűzerő bevetése nélkül is izgalmas, (ál)tudományos kincskereséssel átszőtt, felkavaró thriller, mely valójában a nőiségről szól. Dan Brown bestsellere, a Krisztus szüzességét relativizáló, Vízöntő-kor szellemű mű szerencsés mozgóképes átültetése.
Nagyívű, pörgős sztori, eltalált karakterek, lenyűgöző helyszínek - a siker receptjéhez minden adott. Egy ekkora népszerűségnek örvendő és egyházi támadásoknak kitett könyvet filmre vinni nagy feladat, de a Csodálatos elmével bizonyító Ron Howard és többi, szintén Oscar-díjas munkatársa bravúrosan vitte át a lécet. A sztori kihagyható vargabetűit rövidre zárta, a rengeteg kiegészítő magyarázatot is megspórolta - akit mélyebben érdekel a kódfejtés, az úgysem ússza meg a könyv elolvasását. A filmben - akár a könyvben - a feltárt/felépített alternatív történelem: őrület, őrület, de van benne rendszer. A hölgyek evilági szerepének mibenléte is a mű kulcsa, konfrontálódva a katolikus egyházzal és úgy általában rogyadozó férficentrikus világunkkal. Finoman, ízlésesen súrolva a testiséget, a termékenységet és a szexualitás önkívületét.
 
Sophie könyvbeli karaktere inkább Laetitia Castára emlékeztet, de a bájos brunette, Audrey Tautou hibátlanul oldja meg a feladatot: szintézisbe hozza a célirányos, erős nőt a vívódó, múltjával küzdő árva lányt. Tom Hanks viszont kiégettnek, sótlannak tűnik - az az eszelős lelkesedés hiányzik a tweedzakós Indiana Jonesból, ami az emberiség talán legnagyobb rejtélyének megoldásához szenvedélyesen vinné közelebb. Nagyon látványos viszont, mikor éles helyzetben gondolkodik: homloka mögött agya fogaskerekei turbó üzemmódba kapcsolnak. 
 
A lemezen a filmnek a moziváltozatnál hosszabb verziója szerepel. 
 
Kiadás
Magyar, angol DD 5.1-es hang, magyar felirat az extrákon is, melyek: találkozás a Mona Lisával - a Louvre-beli kalandos forgatás kitenne egy külön filmet; az extrahosszú extrafelvétel tényleg tartogat sok meglepetést, bár a rajongók így is falni fogják minden egyes, jól megkomponált kockáját. A komponensek vegyítésére (humor, izgalom, tudomány, thriller) kényesen ügyelt a stáb, akik szorosan együttműködtek Dan Brownnal. A sikerkönyv szerzője szenvedélyesen mesél a beavatottak titkairól, hitről, egyházról, a népszerűségről és anti-sztármentalitásról. Az extrák legmegkapóbb része a filmbeli, szándékosan rejtett kódok kibontása: egy utcai plakát, egy autós légfrissítő forma, egy színes üvegablak, egy freskó-nyitókép, egy jel a padlón - szándékosan elhelyezett, de mégsem szájbarágott utalások. A helyszínek, Párizs, Rosslyn, London mind-mind olyan arcát mutatja, amelyet mezei turistaként nem fedeznénk fel. Ami sajnos hiányzik az extrákból: egy hivatalos, tudományos állásfoglalás. 
 
The Da Vinci Code, 2006 * 169 perc * Fórum Home Entertainment * (16) 
Air
2006.10.11
|
The Da Vinci Code
amerikai thriller, 146 perc, 2006
A fenomenális könyvsiker a vásznon, avagy ki és miért öldös kurátorokat és más öregurakat, illetve miért is vannak rejtett üzenetek a nagy reneszánsz festő képein? Kaland, misztikum és Tom Hanks különös frizurája!
Rendező:

Ron Howard

Színész:

Tom Hanks
(Robert Langdon)

Audrey Tautou
(Sophie Neveu)

Ian McKellen
(Sir Leigh Teabing)

Alfred Molina
(Manuel Aringarosa)

Jean Reno
(Bezu Fache)

Paul Bettany
(Silas)

Jürgen Prochnow
(Andre Vernet)

Jean-Yves Berteloot
(Remy Jean)

Jean-Pierre Marielle
(Jacques Sauniere)

Forgalmazza: InterCom

Műsoron a TV-ben

AXN
 2019.10.27., vasárnap, 16:00
Mozi+
 2019.10.21., hétfő, 23:30
 2019.10.26., szombat, 15:50

Linkek


Kapcsolódó cikkekFilm premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
18:35
Varázs
amerikai vígjáték, 2018
18:40
Otthon, véres otthon
amerikai romantikus vígjáték, 1997
18:50
Szemfényvesztők
francia-amerikai akciófilm, 2013
18:50
A holnap határa
amerikai kalandfilm, 2014
18:50
Géniusz
amerikai életrajzi film, 2016
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.