Még egy kis Friss levegő

Kocsis Ágnes első nagyjátékfilmje is szerepel az Európai Filmakadémia által „Az év felfedezettje”-díjra jelölt négy alkotás között.
Négy magyar film verseng az Európa Filmdíjakért az idén. A Before Dawn, a Fehér tenyér és a Taxidermia mellett a Friss levegő is az versenyez az Európai Filmakadémia elismeréséért. Kocsis Ágnes diplomafilmjét az Európai Filmakadémia „Az év felfedezettje”-díjra (European Discovery) jelölte. A rangos elismerésért a közelmúlt legnagyobb feltűnést keltő elsőfilmjei közül mindössze négy kelhet versenyre. Az Európa Filmdíjak átadásának ceremóniája december 2-án lesz Varsóban. 
 
A Friss levegőért Kocsis Ágnes a 37. Magyar Filmszemlén a legjobb elsőfilmnek járó Simó Sándor-díjat nyerte el. A Cannes-i Filmfesztiválon a Kritikusok Hete mutatta be először a nagyvilág közönségének. Kocsis Ágnest az a megtiszteltetés érte, hogy - először járva Cannes-ban - rögtön két filmje kapott meghívást. A vírus című negyedéves vizsgafilmjét a főiskolás filmeket felvonultató Cinéfondation program tűzte műsorra, ahol a harmadik díjat nyerte el. A Friss levegőt a sikeres cannes-i bemutató után a legfontosabb nemzetközi seregszemlék hívták meg programjukba; Brüsszelben megosztott fődíjat nyert az európai filmek fesztiválján júliusban. A hétvégén véget ért reykjaviki filmfesztiválon pedig a zsűri elismerő oklevelét nyerte el. 
 
Mint arról korábban már hírt adtunk, a 2006-os Európa Filmdíjakra nevezett játékfilmek között Magyarországot Hajdu Szabolcs Fehér tenyér és Pálfi György Taxidermia című munkája képviseli. Ez a két alkotás azon a 49 európai filmet tartalmazó nevezési listán szerepel, melyek közül az 1700 EFA-tag az egyes kategóriák jelöltjeit választja majd ki. Kenyeres Bálint Before Dawn című világhírű rövidfilmje a tamperei filmfesztiválon márciusban elnyert UIP-rövidfilmdíjnak (United International Pictures) köszönhetően került egyenesen a „Legjobb európai rövidfilm”-díjra jelölt alkotások közé. „Az év felfedezettje”-díjra jelölt munkákat külön bizottság választotta ki a 2006. június 15-ig elkészült európai elsőfilmek közül. 
 
A magyar filmalkotók közül „Az év felfedezettje”-díjra legutóbb Pálfi Györgyöt jelölték, aki Hukkle című alkotásával 2002-ben el is nyerte a legjobb európai elsőfilmesnek járó trófeát. 
 
 
 
(Magyar Filmunió) 
2006.10.12
|


Film premierek

Fájdalom és dicsőség

spanyol filmdráma, 113 perc, 2019

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány

amerikai thriller, 108 perc, 2019

Aladdin

amerikai kalandfilm, 128 perc, 2019

A gyermek

ír horror, 90 perc, 2019
Játék
Egy nap Maggie, a tinédzser megkéri Sue Annt, a magányos nőt, hogy vegyen neki és pár barátjának piát, és Sue Ann kapva kap az esélyen, hogy szert tegyen pár gyanútlan, ám nála fiatalabb barátra.
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
18:15
Pókember 3.
amerikai akciófilm, 2007
18:25
Mission: Impossible 2.
amerikai akciófilm, 2000
18:30
Rocky 2.
amerikai filmdráma, 1979
18:35
Lenyűgöző teremtmények
amerikai fantasy, 2013
18:45
Parker
amerikai akciófilm, 2013
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.