Újabb magyar filmes sikerek

Kocsis Ágnes és Pálfi György filmje a jubileumi londoni filmfesztiválon, magyar filmeket vetítenek a norvégiai Bergenben és a szomszédos Zágrábban, A közvetítő kettős sikere.
Az Egyesült Királyság legnagyobb filmfesztiválja 14 helyszínen 50 ország részvételével és 300 filmmel kezdődött meg október 18-án. Az idén ötvenedik születésnapját ünneplő filmszemlét a Brit Filmintézet rendezi meg évről évre. A jubileumi fesztiválra meghívást kapott Kocsis Ágnes Friss levegő és Pálfi György Taxidermia című filmje. 
 
A Taxidermiát a zágrábi filmfesztivál versenyprogramjába is meghívták. A horvát fővárosban tartandó filmünnep műsorra tűzi Bacsó Péter legendás A tanú című művét és bemutatja Csáki László és Pálfi Szabolcs Egerszalók című dokumentumfilmjét is. 
 
Bergenben szintén október 18-án kezdődött a legnagyobb norvég filmfesztivál, melyre három magyar alkotás kapott meghívást. Kocsis Ágnes Friss levegő című filmje a bergeni fesztivál fődíjáért kelhet versenyre. A díj biztosítja a nyertes film norvég moziforgalmazásban való megjelenését. 
 
Pálfi György két nagyjátékfilmjét mutatja be a norvég filmfesztivál. A több mint száz seregszemlét megjárt Hukkle című alkotást a „Rendkívüli Filmek” elnevezésű programban tűzik műsorra, a Taxidermia pedig abban a megtiszteltetésben részesült, hogy október 25-én a bergeni filmfesztivál záró ceremóniáján vetítik. 
 
Petényi Katalin és Kabay Barna alkotását, A közvetítőt eközben nagy sikerrel mutatták be a Római Magyar Akadémián. A Pannonhalmi Apátságot bemutató alkotás római vetítését személyes jelenlétével tisztelte meg Várszegi Asztrik bencés főapát és magas rangú római egyházi méltóság. A Szent Márton hegyén több mint ezer éve alapított apátságot a Petényi – Kabay alkotópáros Asztrik főapát vallomásainak segítségével mutatja be az alkotásban. 
 
A filmet Sergio Micheli, az elismert olasz filmkritikus, a Carte di cinema munkatársa az alábbiakkal jellemezte: „A film a vallás témáját olyan kontextusban kezeli, mely a megbékélést segíti a keresztény, az ortodox, a protestáns és a zsidó egyházak között. … A téma feldolgozása az összes vallásos megnyilatkozás tiszteletének szándékát mutatja. … A film rendkívül aktuális, hiszen a vallásszabadság és a különböző hitvilágok békés egymás mellett élése mellett tesz tanúbizonyságot.” 
 
A közvetítő a római díszbemutatóval párhuzamosan egy szakmai rendezvényen is elismerésben részesült. Jankura Péter, A közvetítő operatőre a Montenegrói Nemzetközi Televíziós Fesztiválon a legjobb operatőr díját nyerte el. Jankura Péter számos televíziós és mozifilm operatőreként ismert, ő fényképezte többek között Huszárik Zoltán legendás Csontváry-filmjét (1979), illetve Szabó Ildikó Csajok (1995) című moziját. 
 
 
 
(Magyar Filmunió) 
2006.10.19
|


Film premierek

Fájdalom és dicsőség

spanyol filmdráma, 113 perc, 2019

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány

amerikai thriller, 108 perc, 2019

Aladdin

amerikai kalandfilm, 128 perc, 2019

A gyermek

ír horror, 90 perc, 2019
Játék
Spirituális utazásra hív Zságer Balázs fesztiválkedvenc zenekara, akik a „vissza a természethez” elvet vállalták fel ötödik lemezükön
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
18:15
Pókember 3.
amerikai akciófilm, 2007
18:25
Mission: Impossible 2.
amerikai akciófilm, 2000
18:30
Rocky 2.
amerikai filmdráma, 1979
18:35
Lenyűgöző teremtmények
amerikai fantasy, 2013
18:45
Parker
amerikai akciófilm, 2013
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.