Magyarország díszvendég Valenciában, Csak szex New Yorkban

A 27. Valenciai Mustra díszvendége Magyarország, ebből az alkalomból kilenc magyar játékfilmet tűzött műsorára a katalán filmfesztivál. Goda Krisztina komédiáját eközben New Yorkban mutatta be a European Film Promotion az amerikai forgalmazóknak.
Magyarországot választotta díszvendégének az október 19-én kezdődött „Mostra de Valencia” filmfesztivál. A huszonhetedik alkalommal megrendezett katalán filmünnep ez alkalomból kilenc magyar játékfilmet tűzött műsorra, köztük négy elsőfilmet: Goda Krisztina, Vranik Roland, Antal Nimród és Mispál Attila első alkotását. A valenciai filmfesztiválon látható Böszörményi Zsuzsa, Deák Krisztina, Gárdos Péter, Horváth Putyi és Pejó Róbert egy-egy filmje is. 
 
A rendezvény díszvendége volt Böszörményi Zsuzsa, Horváth Putyi, Mispál Attila, valamint Gryllus Dorka, aki a Dallas Pashamende című film bemutatója kapcsán látogatott el a spanyol filmfesztiválra. Pejó Róbert filmjét a fesztiválbemutatót követően a spanyol mozik is műsorra tűzik. 
 
Az európai filmek népszerűsítésére létrehozott EFP (European Film Promotion) harmadik alkalommal mutatott be filmeket New Yorkban az amerikai filmforgalmazókat célzó szakmai vetítésen. A Tribeca moziban tartott vetítéssorozatra olyan európai filmek kaptak meghívást, melyek erős kereskedelmi potenciállal rendelkeznek. Az október 23-24-i vetítéseken négy filmet mutattak be. Egy német, egy lengyel és egy belga-francia mozifilm mellett a tavalyi év legnézettebb magyar romantikus vígjátékát, a Csak szex és más semmi című filmet is levetítették. 
 
Valladolidban ötvenegyedik alkalommal kezdődött a filmművészet sokszínűségét ünneplő nemzetközi filmhét. Az Arany Kalászért – mely a spanyol filmverseny fődíja – Kocsis Ágnes Friss levegő című filmje kelt versenyre. Az Európai Filmakadémia által Az év felfedezettje díjra jelölt alkotást Valladolidba elkísérte a főszereplő, Hegyi Izabella és Pusztai Ferenc producer is. A rövidfilmes mezőnybe Madarász István Előbb-utóbb című műve és Cakó Ferenc Levelek című animációja kapott meghívást. Mindkét alkotó személyesen mutatta be filmjét a spanyol közönségnek. Az információs programban vetítették – a rendező jelenlétében – Nemes Gyula Egyetleneim című filmjét, valamint egy igazi klasszikust is, Makk Károly Egymásra nézve (1982) című alkotását. 
 
Mar del Platában október 20. és 29. között rendezik meg a független film nemzetközi fesztiválját. Az argentin filmszemle „Bűnök és Vétkek” elnevezésű dokumentumfilmes versenyében Papp Gábor Zsigmond Az ügynök élete című alkotása kel versenyre. A Mar del Plata-i fesztiválra Bollók Csaba Miraq című játékfilmje is meghívást nyert. 
 
 
 
(Magyar Filmunió) 
2006.10.25
|


Film premierek

Így neveld a sárkányodat 3.

amerikai animációs film, 104 perc, 2019

Zöld könyv – Útmutató az élethez

amerikai életrajzi dráma, 130 perc, 2018

Dermesztő hajsza

angol akcióthriller, 119 perc, 2019

Alelnök

amerikai életrajzi dráma, 132 perc, 2018
Játék
Csinos lányok, színes ruhák, látványos mozdulatok, karneváli hangulat március első napjaiban a Tüskecsarnokban!
Filmek a TV-ben
18:05
Idegen szív
amerikai filmdráma, 2002
18:30
Ahogy tetszik
amerikai-angol vígjáték, 2006
18:35
Egy veszedelmes elme vallomásai
amerikai filmdráma, 2002
18:50
Fehér pokol
amerikai akció-kalandfilm, 2011
19:00
Egy jó házasság
amerikai thriller, 2014
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.