James Bond, a bukott ügynök

est.hu:
9/10
|
A kémek le-, a színészek viszont megbuknak, és ez a James Bond-sorozat 20 epizódja során többször is megtörtént, amikor ilyen vagy olyan ok miatt, a producerek leváltották a szerepet alakító sztárt. Írásunk két kiválasztott filmje egy-egy ilyen utolsó szereplés (az egyik esetben egyúttal első is), mi viszont úgy véljük, ezek a kevésbé körülrajongott filmek is érdemesek az újrafelfedezésre.
Őfelsége titkosszolgálatában 
 
Sokak szerint minden James Bond-film annyit ér, mint a főhősét alakító színész: ez az alapelv kétségtelenül igaz a kíméletlen Connery-szériára és magyarázat a Brosnan-filmek professzionalista jellegtelenségére, de egyetlen filmre a 21-ből sem nyomja rá úgy bélyegét, mint az Őfelsége titkosszolgálatábanra, ami népszerűtlenségét szinte kizárólag egyszeri főszereplőjének köszönheti. Hogy a csokoládé-reklámarc Lazenby színészi tapasztalatlanságán és leplezetlen feminitásán túl (egyszer még szoknyát is húz, ha skótot is!) mennyire elfogadható 007-esként, az egyéni ízlés dolga - tőle eltekintve azonban az egyik legkiemelkedőbb klasszikus Fleming-darabot üdvözölhetjük az Bond-exvágó Peter Hunt rendezői debütálásában. 
 
Az alapregényt meglehetős hűséggel követő történet szokatlanul erős drámai keretbe illeszkedik, a cselekményt egészen az utolsó 40 perc szinte megszakítás nélküli akció-orgazmusáig a rendhagyó szerelmi szál kibontása uralja - minek következtében a teljes széria talán egyetlen említésre méltó színésznői alakításával találkozhatunk Diane Rigg személyében. Tőle veszi át félúton a kormányt Telly Savalas, aki karizmatikus alakjával nem csupán a legjobb Blofeld a sorozatban, de az egyik csúcspont a teljes gonosztevő-galériában. A sváci csúcsok közt játszódó akciófinálé öröm a téli sportok szerelmeseinek, még a lanovka is izgalmas szerephez jut (ld. Kémek a Sasfészekben), a meglepő végkifejlet pedig egyedülálló a legendáriumban - Bond zokog. 
 
Kiadás
A felújított verzió népes extrái közt gazdag rendezői kommentár, korabeli werkfilmek és néhány leleplező interjú Lazenbyvel - a bemutatkozása előtt és a bukása után. 
 
vadalma 
 

 
Halálvágta 
 
Ahogy Sean Connery és Pierce Brosnan mellett Roger Moore nem lehet kedvenc James Bondunk, úgy az 1985-ös, Moore-ral a főszerepben készült Halálvágta sem tartozik a leg(köz)kedveltebb 007-es filmek közé. Ami valahol érthető. Azt már ugyan megszoktuk, hogy Bond szinte minden filmben erget-berget bejár, de a Halálvágta cselekménye még a szokásosnál is szövevényesebb és nehezebben követhető, így a néző hamar elveszti az érdeklődését a szibériai mikrochiptolvajlással kezdődő, az ascoti derbin folytatódó, egy előkelő lóvásáron kívül a második világháborús lágereket és a szteroidcsecsemőket is érintő, majd a Szilikon-völgyben végződő kanyarok során (nem véletlen, hogy az összetett sztori alapjául szolgáló Ian Fleming-írást eredetileg tévésorozatnak szánták). Roger Moore elszánt és profi titkos ügynök helyett pedig inkább olyan arisztokratikus, finomkodó és feminin itt is, mint Lord Sinclairként a Minden lében két kanálban, és mindig az az érzésünk, hogy mindjárt felbukkan mellette Tony Curtis. Ezenkívül az is okoz némi zavart, hogy habár a mű még a hidegháború szellemében készült, már megjelenik benne a modern idők szele mikrochippel, Szilikon-völggyel és számítógéppel, ami „ma már nélkülözhetetlen”. 
 
Ugyanakkor a film érdemes a figyelmünkre, mivel tart néhány - tiszteletre és elismerésre méltó - rekordot: a Bond-filmek közül itt láthatók a legkülönlegesebb járművek (az akkoriban ritkaságnak számító snowboarddal kezdünk, majd megjelenik egy Zeppelin formájú léghajó - ami főleg a Golden Gate mögött eredeti látvány -, de kémünk még tűzoltókocsin is menekül). A Halálvágtában szerepel a legidősebb Bond: a szuperkémet megformáló Roger Moore a forgatás idején 58 (!) éves volt (amikor a színészben tudatosult, hogy még partnernője, Tanya Roberts anyja is fiatalabb nála, nem is vállalt több Bond-szerepet). Itt jelenik meg továbbá a szálkásra gyúrt May Day képében a legriasztóbb Bond-lány (vagy a legnőiesebb testőr?). Ők ketten közösen pedig a 007-es filmben valaha látott legbizarrabb ágyjelenetet produkálják. Végül a Duran Durannek köszönhetően a Halálvágtában hallható a legelvarázsoltabb Bond-főcímdal (A View to a Kill). 
 
Kiadás: 
Felújított kép és újrakevert, DD 5.1-es angol és magyar hang (ahogy a sorozat többi lemezén is), magyar és még 10 egyéb nyelvű felirat, angol felirat nemcsak az extrákon, de az audikommentárokon is. Az extrák pedig: kétféle audiokommentár (az egyik Roger Moore-ral, a másik John Glen rendezőn kívül tucatnyi stábtaggal), kimaradt jelenetek, videoklip, képgaléria, próbafelvétel, előzetesek, interaktív útmutató a film világához, három rövidebb és egy hosszabb dokumentumfilm. 
 
fürkész 
 
On Her Majesty’s Secret Service, 1969 * 136 perc * InterCom * (16) 
A View to a Kill, 1985 * 131 perc * InterCom * (16) 
2006.11.10
|

Kapcsolódó cikkekFilm premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
Világszínvonalú programok, nemzetközi hírű fellépők és csodálatos helyszínek!
Filmek a TV-ben
18:15
Koreai rulett
dél-koreai akciófilm, 2013
18:25
Csokoládé
angol romantikus film, 2000
18:30
Virágvölgy
magyar film, 2018
18:35
Inferno
amerikai-japán-magyar-török thriller, 2016
18:40
Fák jú, Tanár úr! 3.
német vígjáték, 2017
Ma 15:00-től Zurgó együttes a Mesterségek Ünnepén, 21:00-től meg táncház velük! @mestersegekunnepe #mestersegekunnepe #zurgoegyuttes #programajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.