Napola - A Führer elit csapata

est.hu:
7/10
|
olvasói
(0)
Napola – Elite für den Führer
német ifjúsági film, 110 perc, 2004
Véres hétköznapok a nemzetiszocialista elitképzőben. Történelmi alapokon nyugvó ifjúsági film a Csajok a csúcson rendezőjétől.
Rendező:

Dennis Gansel

Forgalmazza: Best Hollywood
A nemzetiszocialista Németországról mindenki tudja, hogy a világhódító terveket akart valóra váltani, de csak kevesek tudták eddig, hogy az elképzelt új világrend vezetőinek kiképzését már a háború éveiben meg is kezdték.

Dennis Gansel, a Csajok a csúcsonnal befutott, ifjú rendező ezúttal holt komoly ifjúsági filmet készített, többek közt személyes indíttatásból. Gansel ugyanis nagyapjától hallott a Napola (a szó a nemzetpolitikai nevelőintézet mozaikszava) jelenségéről. A film 18 éves főszereplője, Friedrich ökölvívó tehetsége miatt kap meghívást az egyik ilyen intézmény felvételijére,ami sikerül, és a fiú végül az apai tiltás ellenére elindul az érvényesülés útján - a másik lehetőség ugyanis a szénlapátolás és koplalás meghitt, családi körben. 
 
Ami a vidéken, egy várban működő iskola falain belül történik, az tucatnyi hasonló, zárt nevelőintézetben játszódó filmből ismerős lehet: felsőbbévesek terrorja, őszinte barátságok és tragédiák. Nagyon durva mindaz, ami Friedrich körül történik, de Gansel megközelítésében a testi-lelki brutalitás csak segít kihegyezni a hős végső nagy döntését, amely ha talán kissé leegyszerűsítő módon is, felemelő végkicsengést ad a filmnek. 
 
Kiadás
Német DD 5.1-es, magyar DD 5.1-es és 2.0-ás hang. Dennis Gansel komoly és alapos audiokommentárt mond, kár, hogy csak a németül profin értőknek, hiszen magyar felirat nincs hozzá. Ugyanez a helyzet a 38 perces werkfilmmel, ami tulajdonképpen a film készítése közben felvett házivideó a rendező kommentárjával. Van viszont felirat a 8 kihagyott jelenethez - van köztük pár igen jó - és az interjúcsokorhoz, melyben négy színész, a rendező és a producer szólalnak meg. 
 
Napola - Elite für den Führer, 2004 * 110 perc * Best Hollywood * (12) 
nelson
2006.11.29
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:20
Wonder Woman
amerikai kalandfilm, 2017
18:20
Párbajhősök
angol filmdráma, 1977
18:30
Bumeráng
amerikai vígjáték, 1992
18:50
Országúti diszkó
amerikai akciófilm, 1989
18:55
Másnaposok
amerikai vígjáték, 2009
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.