Harmadik nap: Noé bárkája, Boldog új élet, Emelet, Dolina

38. Magyar Filmszemle
A Szemle harmadik napja volt az első olyan nap, amikor nagyjátékfilmeket is láthattunk: két régen várt alkotást (Sándor Páltól, illetve Kamondi Zoltántól), egy első és egy második filmet (Bogdán Árpád és Vecsernyés János alkotását).
Sándor Pál, a Régi idők focija, a Szeressétek Odor Emíliát! és a Ripacsok rendezőjének mostani művére tizennyolc évet kellett várni, ennyi idő telt el ugyanis legutolsó filmje, az 1988-as Miss Arizona óta. Az új munka, a Noé bárkája címe egy pesti bérházat takar, melynek rengeteg féle és fajta lakója van kínai vendéglőstől a laza rapperig. Egyik közülük Stock Ede, aki egyedül neveli unokáját, és egy nap elhatározza, hogy benevez A legjobb nagypapa versenyre, melynek díja: 5 millió forint. Az egész ház összefog a cél érdekében, a helyzetet azonban nehezíti, hogy az unoka nem lelkesedik sem az ötletért, sem a nagypapáért. 
 
A Boldog új élet az elsőfilmes fiatal alkotó, Bogdán Árpád munkája. Főhőse egy roma fiatal, aki nevelőintézetben nőtt fel, és minden vágya, hogy megtudja, ki is valójában, azaz ki akarja deríteni, kik a szülei. Utógondozójától kap egy dossziét irataival, a papírok azonban mit sem segítenek a fiúnak. A meg sem kezdett nyomozás így már az elején hamvába hal. A film azonban nem is történetet akar elmesélni, hanem lelkiállapotot és érzéseket megjeleníteni. Habár befejezése egy kicsit hatásvadász, minden esélye megvan rá, hogy megnyerje a Szemle legjobb elsőfilmjének díját. 
 
A csütörtöki nap harmadik filmje az operatőrként és a Kvartett rendezőjeként ismert Vecsernyés János Kertész Imre-adaptációja, az Emelet. A kevés szereplős kamaradarabot – amely tulajdonképpen egy titkos rendőri szervezetről szóló disztópia – már bemutatták a magyar mozik is, a róla szóló ajánlót itt olvashatjátok. 
 
Sándor Páléhoz hasonlóan Kamondi Zoltán alkotását is nagy várakozás előzte meg, mivel a rendező utoljára 2002-ben jelentkezett nagyjátékfilmmel. A Kísértések akkor meg is nyerte a legjobb rendezésnek járó díjat a Szemlén. Az új mű, a Dolina Bodor Ádám Az érsek látogatása című regénye alapján készült a festői erdélyi Hargitafürdőn. A film egy fiktív kelet-európai faluban, Bogdanski Dolinán játszódik, melynek életét egy különös egyházi alakulat irányítja. A település egyre csak várja egy magas rangú vendég, az érsek érkezését, aki csak nem jön. Jön helyette viszont egy Gabriel Ventuza nevű idegen, aki apja holttestét akarja elszállítani, és akinek érkezése kissé megbolygatja a helyi viszonyokat. 
 
Az est.hu-n legközelebb a Szemle negyedik napjának kínálatáról, azaz Mészáros Péter, Maár Gyula, Bollók Csaba és a Buharovok munkáiról olvashattok beszámolót.
fürkész
2007.02.01
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
18:10
Pomádé
amerikai zenés film, 1978
18:10
Dr. Hope: Egy asszony nem adja fel 2.
német életrajzi filmdráma, 2009
18:20
Millió dolláros bébi
amerikai filmdráma, 2004
18:40
Pokolfajzat
amerikai akciófilm, 2004
18:45
Cliffhanger - Függő játszma
amerikai akciófilm, 1993
Ma meg holnap látogatható még a World Press Photo kiállítás. Nézzetek meg mindent a világról! #worldpressphoto2019 #kiallitas #foto #fotokiallitas #kiallitasajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.