Harmadik nap: Noé bárkája, Boldog új élet, Emelet, Dolina

38. Magyar Filmszemle
A Szemle harmadik napja volt az első olyan nap, amikor nagyjátékfilmeket is láthattunk: két régen várt alkotást (Sándor Páltól, illetve Kamondi Zoltántól), egy első és egy második filmet (Bogdán Árpád és Vecsernyés János alkotását).
Sándor Pál, a Régi idők focija, a Szeressétek Odor Emíliát! és a Ripacsok rendezőjének mostani művére tizennyolc évet kellett várni, ennyi idő telt el ugyanis legutolsó filmje, az 1988-as Miss Arizona óta. Az új munka, a Noé bárkája címe egy pesti bérházat takar, melynek rengeteg féle és fajta lakója van kínai vendéglőstől a laza rapperig. Egyik közülük Stock Ede, aki egyedül neveli unokáját, és egy nap elhatározza, hogy benevez A legjobb nagypapa versenyre, melynek díja: 5 millió forint. Az egész ház összefog a cél érdekében, a helyzetet azonban nehezíti, hogy az unoka nem lelkesedik sem az ötletért, sem a nagypapáért. 
 
A Boldog új élet az elsőfilmes fiatal alkotó, Bogdán Árpád munkája. Főhőse egy roma fiatal, aki nevelőintézetben nőtt fel, és minden vágya, hogy megtudja, ki is valójában, azaz ki akarja deríteni, kik a szülei. Utógondozójától kap egy dossziét irataival, a papírok azonban mit sem segítenek a fiúnak. A meg sem kezdett nyomozás így már az elején hamvába hal. A film azonban nem is történetet akar elmesélni, hanem lelkiállapotot és érzéseket megjeleníteni. Habár befejezése egy kicsit hatásvadász, minden esélye megvan rá, hogy megnyerje a Szemle legjobb elsőfilmjének díját. 
 
A csütörtöki nap harmadik filmje az operatőrként és a Kvartett rendezőjeként ismert Vecsernyés János Kertész Imre-adaptációja, az Emelet. A kevés szereplős kamaradarabot – amely tulajdonképpen egy titkos rendőri szervezetről szóló disztópia – már bemutatták a magyar mozik is, a róla szóló ajánlót itt olvashatjátok. 
 
Sándor Páléhoz hasonlóan Kamondi Zoltán alkotását is nagy várakozás előzte meg, mivel a rendező utoljára 2002-ben jelentkezett nagyjátékfilmmel. A Kísértések akkor meg is nyerte a legjobb rendezésnek járó díjat a Szemlén. Az új mű, a Dolina Bodor Ádám Az érsek látogatása című regénye alapján készült a festői erdélyi Hargitafürdőn. A film egy fiktív kelet-európai faluban, Bogdanski Dolinán játszódik, melynek életét egy különös egyházi alakulat irányítja. A település egyre csak várja egy magas rangú vendég, az érsek érkezését, aki csak nem jön. Jön helyette viszont egy Gabriel Ventuza nevű idegen, aki apja holttestét akarja elszállítani, és akinek érkezése kissé megbolygatja a helyi viszonyokat. 
 
Az est.hu-n legközelebb a Szemle negyedik napjának kínálatáról, azaz Mészáros Péter, Maár Gyula, Bollók Csaba és a Buharovok munkáiról olvashattok beszámolót.
fürkész
2007.02.01
|


Film premierek

Fájdalom és dicsőség

spanyol filmdráma, 113 perc, 2019

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány

amerikai thriller, 108 perc, 2019

Aladdin

amerikai kalandfilm, 128 perc, 2019

A gyermek

ír horror, 90 perc, 2019
Játék
A világhírű zongoraművész, a Liszt-díjas Farkas Gábor legújabb, a Hungaroton gondozásában megjelent lemezének anyagát mutatja be szerda esti koncertjén.
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
P
24
18:05
Harry Potter és a félvér herceg
amerikai-angol fantasy, 2008
18:10
Gombos Jim és Lukács, a masiniszta
német családi film, 2018
18:10
A csodálatos Pókember 2.
amerikai akciófilm, 2014
18:15
Ricsi, a gólya
luxemburgi-belga-német-norvég-amerikai animációs film, 2016
18:15
Túl az Óperencián
amerikai kalandfilm, 1992
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.