Kálvin téri védőbeszéd

Kedves Kálvin téri tornyokat szidó lakótársak! Rossz hírem van. Aki azzal illeti a két - Virág Csaba és Z. Halmágyi Judit tervezte - házat, hogy ormótlan, biztosan nem ismeri a korábban a helyszínen emelkedő, majd sajnos a háborúban menthetetlenül megsemmisült épületeket.
Az Ybl-palota magasságát, arányait ugyanis nem haladja meg a Virág Csaba által tervezett új „üvegóriás” vagy „akvárium”, ahogy köznyelven mondani szokás. Ami az illeszkedést illeti, mégis mi lenne a viszonyítási pont? A feledhető Korona szálló? Vagy a lassan kétszáz éves, Róth Miksa-üvegekkel ékes, Hild- és Feszl-féle enteriőrrel bíró, klasszicista református templom? Az amúgy is eklektikus térre a legjobb választásnak tűnik üvegházakat tervezni. Inkább, mint a neoklasszicizmust erőltetni.
 
Sajnos a bátor, csavarodó, kifelé dőlő homlokzati formát megvétózta a fővárosi tanács - mondván: ilyen még nem volt, ne is legyen -, az osztrák beruházó pedig boldogan vette tudomásul a döntést, mert még olcsóbban realizálhatta az építkezést. Látszólag. Az átadás körül azonban komoly, három éven át húzódó jogvitába keveredtek a kivitelező vállalattal, így történhetett, hogy a város az idegen épületek hirtelen porosodó, madártetemekkel fedett homlokzatát figyelhette csak - még jobban eltávolodva így az üres high-techtől. Úgy tűnik azonban, végre megegyezés született, február végétől élettel telik meg a Kálvin Center is, igazolva, hogy igenis szükség van szerethető modern épületre a téren.
eszvé
2007.02.05
|


Játék
Öt év telt el azóta, hogy minden szupi-szuper volt, és a kockafejek most új fenyegetés elé néznek: LEGO® DUPLO® figurák űrből jött inváziója vár rájuk, akik olyan gyorsan pusztítanak el mindent, hogy az újjáépítés szinte lehetetlen.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.