Zaha Hadid új épülete

Mi folyik majd a Szervita téren?
Régóta tudjuk, hogy a plázák megjelenésével a Belváros alól - stílszerűen szólva - kicsúszott a talaj: a kereskedők kivonultak, és velük együtt a vásárlók és a korzózók is. Nemrégiben azonban színre lépett egy civil kezdeményezés, amely célul tűzte ki, hogy minden erejét latba vetve feléleszti a Belvárost.
Az Urbanissimus Klub markáns célokkal és eszközökkel jelent meg, hogy új alapokra helyezze a városépítést, és tette ezt így is, amikor tavaly példátlanul széles párbeszédet indított politikusok, építészek, kisbefektetők és a lakosság részvételével - a Kammermayer tér után - a Szervita térről is. 
 
Időközben a tőke képviseletében, az ORCO Property Group is megjelent a helyszínen: megszerezték a tér ékességét, a csernobili 4-es blokkra emlékeztető parkolóházat. Az ORCO - nálunk még szokatlan módon - végighallgatta a civileket, osztott-szorzott, és nem kisebb építészt, mint Zaha Hadidot kérte fel a tervezésre, aki 2004-ben kapta meg a szakma Nobel-díját, a Pritzkert, melyből évente egyet osztanak ki, és személyében ő volt az első nő a díjazottak sorában. 
 
Hadid jött, látott és tervezett - mindjárt kétszer. Első ötletét - egy a parkolóház helyére tervezett kristályszerű épületet - túlzott, 70 méteres magassága miatt dobták vissza. Újabb tervet kért tehát a francia befektető, és a kvalitásos építésznő ahelyett, hogy az első tervet finomítgatta volna, inkább lesöpörte az asztalról, és egy merőben újat készített. A második terv már sokkal jobban illik a feltűnő tervekkel előrukkoló londoni építésznőhöz: óriáscsiga, megapárna, buborék - és még sorolhatnánk, hogy milyen nevekkel illette a sajtó.
 
A Szervita téren átlósan elhelyezkedő plasztikus tömeg nemcsak formája, hanem a környezettel való kapcsolata miatt is ikonikus szimbólummá válhat. Bár a napelemekkel ellátott üveg-acél szerkezet ilyen képlékeny megformálása tipikusnak mondható Hadidnál, ebben az esetben nem csupán egyetlen épületről van szó. A kompozíció ugyanis pozitív és negatív struktúrákkal játszik, amelynek következtében az épület előtt mosdókagylószerű mélyedés keletkezik a látványos épület szerves folytatásaként, ráadásul a homlokzaton megjelenő ornamentika buborékszerű kinövései is negatívba fordulnak át, átluggatva a teret. 
 
 
Nimrod
2007.02.12
|


Játék
Öt év telt el azóta, hogy minden szupi-szuper volt, és a kockafejek most új fenyegetés elé néznek: LEGO® DUPLO® figurák űrből jött inváziója vár rájuk, akik olyan gyorsan pusztítanak el mindent, hogy az újjáépítés szinte lehetetlen.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.