Rekordot döntött a 300

A thermopülai csatában a hatalmas perzsa sereggel megküzdő 300 spártai katona történetét feldolgozó, Frank Miller képregényén alapuló film a hétvégén nemcsak rengeteg snittjével döntött rekordot, hanem bevételével is.
Ha egy filmnek ilyen címe van, nem csoda, ha a vele kapcsolatos számok is nagyon érdekesek. A 300 spártai szuperkatona csatáját lenyűgöző képsorokkal bemutató film, a 300 (hazai bemutató: március 22.) összesen 1500 snittet tartalmaz. 
 
Könnyű kiszámolni, hogy a történelmi akciófilmben átlagosan 4 és fél másodpercenként következik újabb vágás. A szemkápráztató látványhoz azonban kevés a gyorsaság – a világ talán tíz legnagyobb vizuális effektekkel foglalkozó cégének egyszerre munkát adó produkció rendezője, Zack Snyder elmondta: filmje 1300 snittjében alkalmaztak valamilyen vizuális trükköt. Szinte nincs olyan kép, melyben természetes látvánnyal találkozna a néző – csupán a főszereplő harcosok hasizmai eredetiek. 
 
A Frank Miller képregényén alapuló látványos film azonban nemcsak snittjei számával döntött rekordot a hétvégén. 70 millió dolláros bevételével – melyet a nyitó hétvégén Észak-Amerikában produkált – megdöntötte a legjobb márciusi mozis nyitás címét eddig birtokló Jégkorszak 2. - Az olvadás rekordját (az animációs film tavaly ugyanebben a hónapban 68 millió dolláros bevétellel kezdett). Amennyiben az első eredményeket hivatalosan is megerősítik, a 300 lesz minden idők legjobb márciusi kezdését produkáló filmje. Ezzel ráadásul azonnal behozta 60 milliós költségvetését is. 
 
Zack Snyder alkotására az elmúlt hétvége folyamán többen váltottak jegyet, mint a TOP 10 összes többi filmjére együttvéve, pedig a bevételi toplistán olyan munkák szerepelnek még, mint Eddie Murphy új romantikus vígjátéka, a Norbit, a Híd Terabithia földjére, a Zene és szöveg, David Fincher várva várt thrillerje, a Zodiac vagy a szintén jól nyitó A szellemlovas. Az eredmény még az elemzőket is meglepte, akik ugyan erős nyitásra számítottak, de azt hitték, a film 45 millió dollár körül nyit majd. A kiemelkedő szám annál inkább meglepő, mivel a 300 erősen korhatáros, 17 éven aluliak csak felnőtt kísérővel nézhetik meg, és kritikai fogadtatása is igencsak vegyes volt. 
 
 
 
(est.hu összeállítás) 
2007.03.13
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Cs
8
P
9
Szo
10
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.