Alatriste kapitány

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (37)
A hazánkban kevéssé ismert spanyol rendező, Agustín Díaz Yanes (Senki se fog beszélni rólunk, ha meghalunk) a nálunk is igen népszerű, többek közt A Dél királynőjét jegyző író, Arturo Pérez-Reverte Alatriste-regénysorozata (például a magyarul is olvasható Alatriste kapitány kalandjai) alapján forgatta veretes, míves történelmi, kosztümös kalandfilmjét.
Habár a nagyszabású darab hossza csaknem két és fél óra, érdemes minden percére figyelni, ha érteni akarjuk a hanyatlásnak indult spanyol királyi udvarban zajló mocskos intrikákat, nagyhatalmi játszmákat egy kisember, az egyszerű, nem mindig becsületes, de egyenes katona és bérgyilkos, Alatriste kapitány (Viggo Mortensen) sorsával ütköztető, összetett történet minden elemét. 
 
A több évtizedet átfogó filmnek valójában két főhőse is van: fogadott fia, Ínigo élete a minden cserére csak ráfizető, szerelemben-háborúban egyaránt rosszul járó Alatriste kapitány sorsának párhuzama, hányattatásai az ő életét ismétlik meg. A IV. Fülöp spanyol király uralkodása alatt, a XVII. században játszódó Alatriste kapitány egy olyan világba vezeti nézőjét, ahol a barátságok életre és halálra szólnak, a szerelmek több évig tartanak, mégsem teljesülnek be soha, és ahol, ha életben akarsz maradni, az ellenségeddel kell szövetkezned, míg van, hogy a barátok egymás kardja által hulljanak el. Ha időben távoli is a kor, melyben játszódik, romantikus fordulataival a film ambivalens világa nemcsak a történelem és a kosztümös kalandok kedvelőinek dobogtathatja meg a szívét. 
 
fürkész
2007.04.03
|
Alatriste
amerikai-francia-spanyol kalandfilm, 147 perc, 2006
Veretes, nagyszabású spanyol történelmi, kosztümös kalandfilm A Dél királynőjét is jegyző Arturo Pérez-Reverte regénye alapján, a főszerepben számtalan spanyol sztár mellett Viggo Mortensennel.
Forgalmazza: Mokép
Bemutató: 2007. április 5.
(4 kép)


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáival találkozhatunk a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán
Filmek a TV-ben
20:30
Különvélemény
amerikai sci-fi, 2002
20:30
Egy bébiszitter kalandjai
amerikai kalandfilm, 1987
20:45
Jackie Chan - Londoni csapás
amerikai akcióvígjáték, 2003
21:00
A kém
amerikai akcióvígjáték, 2015
21:00
A galaxis őrzői
angol-amerikai kalandfilm, 2014
Ma este kilenckor Magyar Rhapsody Project a Mesterségek Ünnepén. A Bársony Bálint Sextett a magyar klasszikusokat modernizálja. . . . @mestersegekunnepe #magyarrhapsodyproject #barsonybalintsextett #klasszikusokjazzben #liszt #erkel #kodaly #bartok
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.