A tégla

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (13)
Scorsese végül ezért kapta meg az Oscart... Régi nagy filmjei fölé persze nem kéne értékelni, de annyi azért igaz, hogy A tégla valóban az egyik legerősebb film, amit a filmrendezők filmrendezője az utóbbi években csinált.
Érdekes módon ezt a legnagyobb hollywoodi mesterekhez méltó művészi alázattal éri el, ahogy vizuális sziporkáit alárendeli William Monaghan (ugyancsak Oscar-díjas) forgatókönyvének. Már az alapul szolgáló Szigorúan piszkos ügyek is erősen filozofikus krimi volt, ahogy a jó és a rossz egymást kiegészítő természetét egy gengszterek közé beépült titkosrendőr és a rendőrség soraiban dolgozó áruló egymás leleplezésére irányuló nyomozását fejtegette. A buddhista világkép helyett itt a keresztény erkölcsi világkép szerint rajzolódik ki korunk végletes érdekemberének ritka sötét képe a Matt Damon által játszott műrendőr alakjában. 
 
 
Kiadás: Magyar, angol DD 5.1-es hang, magyar felirat az extrákon is. A második lemezen alig több, mint egyórás anyag, de az komoly. 19 percnyi kivágott jelenetet láthatunk (Scorsese bevezetőt mond mindegyikhez), egy kisfilm a rendező és a gengszterfilm műfajának mély kapcsolatáról szól, egy dokumentumfilmből pedig kiderül, hogy bár A tégla egy hongkongi film remake-je, a dél-bostoni miliő megrajzolásában igen pontos, és Jack Nicholson figurájához meglehetősen sokat merít a ma is menekülésben lévő helyi gengszter, Whitey Bulger történetéből. 
 
 
The Departed, 2006 * 145 perc * Fórum Home Entertainment * (16)
nelson
2007.05.14
|
The Departed
amerikai gengszterfilm, 152 perc, 2006
Zsarunak álcázott gengszter és gengszternek álcázott zsaru küzd egymás ellen a bostoni alvilágban. Scorsese verziója a hongkongi Szigorúan piszkos ügyek alaphelyzetére.
Rendező:

Martin Scorsese

Színész:

Matt Damon
(Colin Sullivan)

Leonardo DiCaprio
(Billy)

Jack Nicholson
(Frank Costello)

Martin Sheen
(Queenan)

Mark Wahlberg
(Dignam)

Ray Winstone
(Mr. French)

Vera Farmiga
(Madolyn)

Alec Baldwin
(Ellerby)

James Badge Dale
(Trooper Barrigan)

Forgalmazza: InterCom
Bemutató: 2006. november 9.


Film premierek

Fájdalom és dicsőség

spanyol filmdráma, 113 perc, 2019

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány

amerikai thriller, 108 perc, 2019

Aladdin

amerikai kalandfilm, 128 perc, 2019

A gyermek

ír horror, 90 perc, 2019
Játék
A világhírű zongoraművész, a Liszt-díjas Farkas Gábor legújabb, a Hungaroton gondozásában megjelent lemezének anyagát mutatja be szerda esti koncertjén.
Filmek a TV-ben
18:10
Cecelia Ahern: Két lépés a menny
német romantikus film, 2013
18:25
Tapló Télapó
amerikai vígjáték, 2003
18:30
A szerencse háza
amerikai krimivígjáték, 2017
18:40
Pókerarcok
amerikai filmdráma, 1998
18:50
Ramona és Beezus
amerikai családi film, 2010
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.