A 60. Cannes-i Filmfesztivál díjai

A román 4 hónap, 3 hét és 2 nap című Cristian Mungiu-film nyerte az Arany Pálmát a 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.
A fődíjas film két nő szívbemarkoló utazását követi nyomon, akik a kommunista Romániában illegális abortuszt akarnak végrehajtatni. A legjobb színész díját egy orosz, a legjobb színésznőét pedig egy dél-koreai művész nyerte el. Konsztantyin Lavronyenko Andrej Zviagincsev Izgnanyije című művében, míg Jeon Do-ieon a Milyang című filmben nyújtott teljesítményével érdemelte ki az elismerést. 
 
A legjobb rendezőnek idén az amerikai Julian Schnabelt találták, aki egy francia bestseller, a The Diving Bell and the Butterfly adaptációját készítette el, a zsűri nagydíját pedig a Mogari no mori című japán film nyerte. A neves filmes mustrán még egy amerikai alkotót díjaztak: Gus Van Sant Paranoid Park című munkájával (amely egy tinédzserkorú gördeszkás sötét titkáról szól) egy olyan különdíjban részesült, melyet speciálisan a fesztivál hatvanadik jubileumára hoztak létre. A legjobb forgatókönynek járó kitüntetést Fatih Akin Auf der anderen Seite des Lebense kapta. 
 
A zsűri díját megosztva osztották ki: a mexikói Carlos Reygadas Luz silenciosa című munkáját és egy iráni animációs filmet, a Persepolist, Marjane Satrapi és a francia Vincent Paronnaud alkotását egyaránt méltónak találták rá. A 69 éves Jane Fonda pedig meglepetés életműdíjban részesült, amit a fesztivál igazgatójától, Gilles Jacobtól vehetett át. Ezt a díjat korábban csak három alkalommal osztották ki (Alain Resnais és Gerard Oury francia rendezőknek és Jeanne Moreau színésznőnek). 
 
A cannes-i fesztivál díjaiért idén összesen 22 film és alkotója versengett, köztük például olyan veteránok, mint Joel és Ethan Coen No Country for Old Men, Quentin Tarantino Halálbiztos, David Fincher Zodiákus és Wong Kar-wai My Blueberry Nights című alkotásával. A minden évben megrendezésre kerülő 12 napos nemzetközi filmes eseményen idén is számos nagy sztár jelent meg: Cannes-ban tiszteletét tette George Clooney, Brad Pitt, Angelina Jolie és a U2 is. 
 
 
 
(bbc.co.uk, csmozi.blogspot.com)
2007.05.28
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
P
18
18:10
Starsky és Hutch
amerikai vígjáték, 2004
18:15
Vadon
amerikai film, 2018
18:15
Hazugságok világhálója
amerikai thriller, 2018
18:25
Mindhalálig zene
amerikai musical, 1979
18:25
Everest
amerikai-izlandi-angol filmdráma, 2015
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.