A 60. Cannes-i Filmfesztivál díjai

A román 4 hónap, 3 hét és 2 nap című Cristian Mungiu-film nyerte az Arany Pálmát a 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.
A fődíjas film két nő szívbemarkoló utazását követi nyomon, akik a kommunista Romániában illegális abortuszt akarnak végrehajtatni. A legjobb színész díját egy orosz, a legjobb színésznőét pedig egy dél-koreai művész nyerte el. Konsztantyin Lavronyenko Andrej Zviagincsev Izgnanyije című művében, míg Jeon Do-ieon a Milyang című filmben nyújtott teljesítményével érdemelte ki az elismerést. 
 
A legjobb rendezőnek idén az amerikai Julian Schnabelt találták, aki egy francia bestseller, a The Diving Bell and the Butterfly adaptációját készítette el, a zsűri nagydíját pedig a Mogari no mori című japán film nyerte. A neves filmes mustrán még egy amerikai alkotót díjaztak: Gus Van Sant Paranoid Park című munkájával (amely egy tinédzserkorú gördeszkás sötét titkáról szól) egy olyan különdíjban részesült, melyet speciálisan a fesztivál hatvanadik jubileumára hoztak létre. A legjobb forgatókönynek járó kitüntetést Fatih Akin Auf der anderen Seite des Lebense kapta. 
 
A zsűri díját megosztva osztották ki: a mexikói Carlos Reygadas Luz silenciosa című munkáját és egy iráni animációs filmet, a Persepolist, Marjane Satrapi és a francia Vincent Paronnaud alkotását egyaránt méltónak találták rá. A 69 éves Jane Fonda pedig meglepetés életműdíjban részesült, amit a fesztivál igazgatójától, Gilles Jacobtól vehetett át. Ezt a díjat korábban csak három alkalommal osztották ki (Alain Resnais és Gerard Oury francia rendezőknek és Jeanne Moreau színésznőnek). 
 
A cannes-i fesztivál díjaiért idén összesen 22 film és alkotója versengett, köztük például olyan veteránok, mint Joel és Ethan Coen No Country for Old Men, Quentin Tarantino Halálbiztos, David Fincher Zodiákus és Wong Kar-wai My Blueberry Nights című alkotásával. A minden évben megrendezésre kerülő 12 napos nemzetközi filmes eseményen idén is számos nagy sztár jelent meg: Cannes-ban tiszteletét tette George Clooney, Brad Pitt, Angelina Jolie és a U2 is. 
 
 
 
(bbc.co.uk, csmozi.blogspot.com)
2007.05.28
|


Film premierek

Erdei boszorkány - Tűzpróba

cseh-dán-magyar-norvég fantasy, 90 perc, 2018

Undipofik

amerikai-kínai animációs film, 87 perc, 2019

John Wick: 3. felvonás - Parabellum

amerikai akciófilm, 130 perc, 2019

Szívek királynője

dán-svéd filmdráma, 127 perc, 2019

Éter

lengyel-litván-magyar-olasz-ukrán történelmi dráma, 118 perc, 2018
Játék
Bizet klasszikus operája, a Carmen táncfantáziaként született újjá.
Filmek a TV-ben
22:45
Az Álmosvölgy legendája
amerikai horror, 1999
22:50
Kiút nélkül
amerikai akciófilm, 2015
22:50
Jackie, a legenda
amerikai-hongkongi akcióvígjáték, 2005
22:55
Tiszta vér
amerikai krimi, 2007
23:00
A herceg
amerikai-angol akció-thriller, 2014 (ism.)
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.