Drogfilmek az Örökmozgóban

Budapest, Art+ Cinema, 2007. július 2. - augusztus 26.
Tucatnyi drogfilmet nézhetünk meg augusztus végéig az Örökmozgóban – olyanokat is, melyek elsősorban nem feltétlenül drogfilmként ismertek.
Jogosan merül fel a kérdés, miért éppen ezek a filmek kerültek a drog-sorozatba. Miért a Trainspotting, a Betépve vagy a Mi gyerekek, az állatkerti pályaudvarról című filmek érdekesek? Ha a kábítószerről van szó, minden film fontos. A film is eszközül szolgálhat a drog elleni harcban. Hiszen semmi sem lehet annál erőteljesebb, mint látni, hogy válhat egy ember ronccsá. Megdöbbentést semmi sem tud okozni a képeknél hatásosabban, ahol szembesülünk vele, milyen mélységig húz le a kábítószerfüggőség – vallják a program szervezői. 
 
A sorozatban találunk olyan filmeket, ahol a kábítószeres függés által meghatározott életforma a téma (Betépve, Trainspotting, illetve a premier előtt, július 10-én bemutatásra kerülő Candy), mások a kábítószerkereskedelemmel és bűnözéssel foglalkoznak (Francia kapcsolat 2., A tű, A sziklabarlang titka stb.). Viszont mindegyik kíméletlen őszinteséggel, minden manír nélkül mutatja be, milyen az, amikor az álmok már rég elvesztek, már nem a mesterséges mennyország utáni vágy hajt (Szelíd motorosok), hanem a véres küzdelem a napi adagért (Rekviem egy álomért). 
 
A fent említett műveken kívül a programsorozatban látható lesz A hold című Bertolucci-film (amely egy híres operaénekesnő és magányos, kábítószeres fia története, mélylélektani alapozású karakterekkel, erős szimbólumhasználattal, freudi ihletéssel), egy remek gengszterfilm, A város hercege Sidney Lumettől, az Egy romantikus angol nő (Joseph Losey szórakoztató háromszögtörténete), a A rossz fiú (Claude Sautet műve a kábítószerekhez menekülő Brunóról) és egy igazi klasszikus (bár ezt a státuszát nem éppen drogfilm volta miatt nyerte el): a Róma, nyílt város, Roberto Rossellini alkotása. 
 
 
 
(filmintezet.hu) 
fürkész
2007.07.07
|


Film premierek

Toy Story 4.

amerikai animációs film, 100 perc, 2019

Casanova - Az utolsó szerelem

francia történelmi dráma, 98 perc, 2019

Gyerekjáték

amerikai horror, 90 perc, 2019

Csekély esély

amerikai vígjáték, 125 perc, 2019
Játék
Hú, mennyi holmit kell egy utazáshoz összepakolni! És akkor még könyveket is – ki tudja, melyik nap mihez lesz kedvetek, és főleg mennyi időtök marad este mesét olvasni a kalandokkal teli nap után!
Filmek a TV-ben
18:10
Elveszve az Amazonasnál
német film, 2013
18:25
A szökevény
amerikai akciófilm, 1993
18:30
Collateral - A halál záloga
amerikai thriller, 2004
18:30
Scooby-Doo és a madárijesztő
amerikai animációs film, 2013
18:40
Igazság - A CBS-botrány
amerikai filmdráma, 2015
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.