Molière

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (19)
A nagy spanyol festő, Goya után a nagy francia drámaíró, Jean-Baptiste Poquelin, ismertebb nevén Molière fiktív életrajzát is megismerhetjük a mozgókép segítségével.
Laurent Tirard forgatókönyvíró-rendező a biográfia egy szűk kis rését tölti meg élettel. Mi történt azután, hogy 1645-ben csődbe ment a színész-drámaíró L’Illustre Théâtre nevű színtársulata, s az ifjú Jean-Baptiste Poquelin a tartozás fejében néhány napot börtönben töltött, és azelőtt, hogy újra összeverbuvált társulatával 14 éven keresztül a Párizs környéki falvakat járva szórakoztatták a népet? - teszi fel a költői (drámaírói) kérdést Tirard, és rögvest meg is válaszolja egy kitalált történet segítségével, melyet akár maga Molière is papírra vethetett volna. 
 
Az alkotók szerint ezen rövid idő alatt hősünk egy jómódú úr szolgálatába állt, hogy segítsen neki színre vinni az általa írt darabot azzal a céllal, hogy a mű előadásával megnyerjen neki egy szépséges özvegyet. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a szóban forgó úr házasember, Molière-ünket pedig cselesen ájtatos egyházfiként, bizonyos Tartuffe-ként (!) vezeti be családjába... 
 
Habár a kétórás játékidő egyfelvonásoshoz képest egy kissé hosszúnak tűnik, és Romain Duris is csak hosszú, lobogó frizurájával emlékeztet a drámaíróra, a Molière igazi franciás, élvezhető, könnyű darab lett. Filmnek kicsit színpadias, frivol, pergő színdarabnak néha kicsit lassú, de ezzel együtt igazán szórakoztató. Ajánljuk minden tudós nőnek, képzelt betegnek, kényeskedőnek, kotnyelesnek, embergyűlölőnek és megcsalt férjnek! 
 
fürkész
2007.07.18
|
Moliere
francia életrajzi film, 120 perc, 2007
A nagy francia színműíró életének egyik legizgalmasabb szelete egy színdarabba ágyazva, avagy Moliere a világot jelentő deszkák és bögyösök között.
Rendező:

Laurent Tirard

Forgalmazza: Best Hollywood
Bemutató: 2007. július 26.
(14 kép)


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
Patrick deWitt nagysikerű regényéből készült ez a különleges hangulatú western, melyben egy testvérpár, Eli (Joaquin Phoenix) és Charlie Sisters (John C. Reilly) azt a megbízatást kapja, hogy végezzenek egy aranyásóval, aki meglopta főnöküket.
Filmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Cs
15
P
16
18:05
Csontdaráló
amerikai akció-vígjáték, 2005
18:10
Egy behavazott hétvége
amerikai-kanadai romantikus családi film, 2018
18:20
Brigsby mackó
amerikai film, 2017
18:20
Blaze
amerikai életrajzi film, 2018
18:30
A harminchármak
amerikai-chilei katasztrófafilm, 2015
Fronton innen, fronton túl. Az első világháborúrol mindent a hosszú hétvégén Szentendrén a Skanzenben. @szentendreiskanzen . . . #frontoninnen #háború #kiallitasajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.