Párnakönyv

est.hu:
6/10
|
olvasói
8/10 (15)
Igen, ez az a Peter Greenaway-film, melyben a 25 éves, hamvas Ewan McGregor több jelenetben is meztelenül látható.
Aki azonban csak emiatt nevez be a brit mester alkotására, csúnyán pórul jár, mert a Párnakönyv nem tartozik a könnyen emészthető darabok közé. Az eredetileg festőművész Greenaway ebben a munkájában is a legkülönfélébb médiumok egyesítésére tesz kísérletet: a Párnakönyvben egyenrangúvá válik kép, mozgókép, nyelv, zene, hang és a test mint közvetítő eszköz. 
 
Mindez különleges összetettséget és lenyűgöző képi játékokat eredményez. A film elejének képi világa olyan, mint egy hatvanas évekbeli japán filmé, majd amikor a főhősnő felnő, színesbe vált. Ezt követően osztott és többszörösen osztott képmező, a kép egy részének kiszínesedése, a felületen futó cirkalmas feliratok, kép a képben megoldások gondoskodnak arról, hogy a szem megkapja, ami jár neki. 
 
Van, hogy egyazon képben jelenik meg jelen és jövő (a későbbi esemény más színben úszik át a kép alján), vagy a mozgóképet az alkotó belekomponálja egy könyv lapjába, de a Párnakönyvben a fotóművészet is gyakran keveredik a filmmel. Greenaway alkotásában egyenesen mozgóképes kollázsok jönnek létre, a film cselekményének középpontjában pedig a kalligráfia, azaz a szépírás művészete áll, ami ugye egy újabb művészeti ág. 
 
Ez a csodálatos keveredés azonban egyben azt is jelenti, hogy mivel a hangsúly erősen a vizualitásra esik, a dramaturgia jóval kevésbé kidolgozott, töredezett, ugráló, nehezen érthető és a végére is maradnak homályos részletek a nagy vonalakban Szei Sónagon japán udvarhölgynek a X. században keletkezett, Párnakönyv című naplójára rímelő történetben. Igazi filmművészeti kihívás, csak a legelszántabbaknak ajánljuk. 
 
 
Kiadás: 
A DVD-n nyelvet választani nem lehet: a film hol japán, hol magyar sztereó hangon szólal meg (az angol nyelvű részeket szinkronizálták), a japán szövegeket nagyrészt feliratozzák. Extraként előzetest, képgalériát, Ewan McGregor-filmográfiát és DVD-ajánlókat kapunk. A borítón olvasható szöveg nem pontosan fedi a film tartalmát, a hang rossz minőségű (néha szinte érthetetlen), és mintha a képarányok sem stimmelnének. 
 
The Pillow Book, 1996 * 120 perc * Cinetel * (18) 
fürkész
2007.07.22
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
Az Éles Gábor Triót a névadó 2009-ben hívta életre Móré Attilával, azzal a céllal, hogy egy sajátságos zenei nyelvet beszélő alkotói közösséget hozzon létre, mely 2010-ben Szkladányi András basszusgitárossal egészült ki.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
18:10
Ne lőj!
belga film, 2018
18:10
Olasz szerelem
német romantikus film, 2008
18:15
Fogtündér kisegér
argentín-spanyol mesefilm, 2006
18:20
Apróláb
amerikai animációs film, 2018
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.