Meghalt Ingmar Bergman

Hétfőn elhunyt a huszadik század egyik legjelentősebb rendezője, Ingmar Bergman, akit kilencszer jelöltek Oscarra, de csak a legjobb külföldi film díját kapta meg háromszor.
A nyolcvankilenc éves svéd rendező békében hunyt el otthonában, a balti-tengeri Farö-szigeten hétfőn. A halál közvetlen okát még nem állapították meg – tudatta a TT hírügynökséggel a filmes lánya, a szintén rendező Eva Bergman. Már hónapokkal korábban elterjedt a pletyka, hogy Bergman egészsége romlik, és októberben csípőműtétet hajtottak rajta verge – állítja az AFP. 
 
Ingmar Bergman a huszadik század egyik legjelentősebb rendezője volt, kilencszer jelölték Oscarra, de a legjobb rendező vagy a legjobb film díját sosem nyerte el. 1971-ben egy Irving G. Thalberg-emlékdíjjal vigasztalódhatott, három filmje pedig, a Szűzforrás, a Tükör által homályosan és a Fanny és Alexander a legjobb idegennyelvű film Oscar-díját nyerte el. 
 
1956-ban vált világhírűvé A hetedik pecsét című alkotásával, további legismertebb rendezései: A nap vége, Úrvacsora, Csend, Farkasok órája, Szégyen, Suttogások és sikolyok. Több nagy színész, köztük Liv Ullmann és Max von Sydow pályáját indította el. Színházi és operarendezőként is elismerték: a stockholmi Nemzeti Színházban eseményszámba mentek rendezései. 
 
Összesen több mint ötven filmjében a lélek rejtett titkai, frusztrációi mellett Svédország, és a Farö-sziget szélsőségeit is megmutatta, a végtelen téli napok szürkeségét és a nyári esték nyugalmas szépségét – áll az AP méltatásában. Új szemmel közelített meg olyan nehéz témákat, mint az őrület vagy a pestis. 
 
1961 és '63 közt a magány-trilógiát készítette kapcsolatképtelen főhőseiről Tükör által homályosan, Úrvacsora és Csend címmel. Majd a válságba kerülő kapcsolatokat helyezte középpontba, először a nők köztit (az 1966-os Personában és '72-es Suttogások és sikolyokban), majd a házaspárit (az 1973-as Jelenetek egy házasságból). 
 
Élete utolsó két évtizedére visszavonult a filmezéstől, csak 2003-ban tért vissza egy tévéfilmmel, ami a Jelenetek egy házasságból hőseit mutatta be harminc évvel később (Saraband). Woody Allen, az orosz Andrej Tarkovszkij és a nemrég szintén elhunyt Robert Altman is elismerték, hogy Bergman filmjei a saját munkáikra is nagy hatást gyakoroltak. 
 
Bergman lutheránus lelkészi családban született, szülei szigorú vallásos szellemben nevelték, lelkész apjának alakja több filmjében megjelent. Később a stockholmi egyetem bölcsészkarára iratkozott be, de a tanulásnál jobban érdekelte a színház, az irodalom. Amatőr színházat szervezett, ami a klasszikus darabok mellett saját szerzeményeit is előadta, és rendszeresen publikált irodalmi lapokban. Első forgatókönyvét a korszak kiemelkedő, világszerte elismert filmrendezőjének, Sjöbergnek írta 1944-ben, későbbi könyveit már maga vitte vászonra. 
 
Ötször házasodott, kilenc gyermeke van, többen házasságon kívüliek. Daniel és Eva Bergman maguk is rendezők, Anna és Mats Bergman színészek. Liv Ullmann színésznővel volt a legmeghatározóbb magánéleti és munkakapcsolata, több filmje épült a színésznő személyiségére, mint a Persona, a Szenvedély és az Őszi szonáta. Nem házasodtak össze, egy közös gyerekük van, Linn Ullmann írónő. 
 
 
 
(index.hu) 
2007.07.31
|


Film premierek

Bajnokok

spanyol vígdráma, 124 perc, 2018

Annabelle 3.

amerikai horror, 106 perc, 2019

Yesterday

angol musical, 116 perc, 2019
Játék
A tízéves Fortepan anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria.
Filmek a TV-ben
H
24
K
25
Sze
26
18:05
Dr. Hope: Egy asszony nem adja fel 2.
német életrajzi filmdráma, 2009
18:30
Karate kölyök
amerikai családi film, 1984
18:30
Scooby-Doo! Abrakadabra
amerikai animációs film, 2010
18:30
Kate és Leopold
amerikai romantikus film, 2001
18:45
A Riviéra vadorzói
amerikai vígjáték, 1988
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.