A bal lábam

est.hu:
7/10
|
olvasói
6/10 (6)
Jim Sheridan egyik legjobb filmjének megtekintése után a szájjal és lábbal festőkről biztosan nem csak a húsvétkor és karácsonykor érkező képeslapcsomagok jutnak majd eszünkbe.
Jim Sheridan érzelmes filmdrámái (Apám nevében, Amerikában) közül a két Oscart elnyert A bal lábam talán a legjobban sikerült. Köszönhető ez elsősorban a film alapjául szolgáló önéletrajzi regényben, a főhős, Christy Brown azonos című könyvében fellelhető egyszerű, de lélekemelő történetnek és az abban ábrázolt emberi akaraterőnek. 
 
A bal lábam szó szerinti fejlődéstörténetnek tekinthető, hiszen nem egyszerűen azt jeleníti meg, ahogy Christy Brown felnő, hanem azt, ahogy az egész testére béna, kommunikálni képtelen és egyúttal értelmi fogyatékosnak gondolt fiú öntudatra ébred, és családja számára is nyilvánvalóvá teszi, hogy képes gondolkozni és képes bal lába mozgatásával gondolatait írásban közölni is környezetével. 
 
Majd az évek múlásával a fiú/kamasz/férfi akadozva és nehezen érthetően, de beszélni kezd, bal lábával pedig lassanként már olyan összetett mozgásokra is képes, hogy annak segítségével még festeni is tud, majd megírja saját történetét. Mindez flashbackekben tárul elénk, ahogy a felnőtt Christy könyvét egy jótékonysági esten a férfira vigyázó és később fontosabb szerephez is jutó ápolónő olvasgatja. 
 
Amire még fontos figyelni Sheridan művében a tiszta, őszinte történeten és az ötvenes-hatvanas évek Írországa legszegényebb rétegének hiteles ábrázolásán kívül, az az összjáték a Christyt alakító Daniel Day-Lewis és az édesanyját megformáló Brenda Fricker, illetve az előbbi és Fiona Shaw (Brown orvosa) között (Daniel Day-Lewis és Brenda Fricker alakításukkal ezért Oscart érdemeltek). 
 
 
Kiadás: 
Magyar, angol sztereó hang, magyar, angol felirat. Extra semmi, de a magyar szinkron nagyon jól sikerült: szinte tökéletesen élethűen adja vissza az eredetit (ami főként a nehezen érthető, szinte artikulátlanul beszélő főhős miatt bír fontossággal). 
 
My Left Foot: The Story of Christy Brown, 1989 * 103 perc * Klub Publishing * (12) 
fürkész
2007.08.24
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.