Kedvenc helyek

Wall Of Sleep: …And Hell Followed With Him

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (18)
(I Hate Records / Hammer Music)

A 2001 végén feloszlott Mood tagjai két zenekarban folytatták pályájukat. Ketten közülük ma a New Orleans-i típusú doom/stoner/sludge vonalon mozgó Stereochristban zenélnek (lásd: Live Like Man…), míg Holdampf Gábor énekes és a gitáros Füleki Sándor a Wall Of Sleepben viszik tovább a Black Sabbath-i hagyományokat, és immár a harmadik albumukkal jelentkeznek. Bár eddig is volt külföldi terjesztőjük, a doom irányzat egyik legjobbjaként számon tartott svéd I Hate Recordsnál ez az első lemezük. A nemzetközi színtéren szerzett megbecsülésük csak erősödni fog – és ez így van rendjén.
Felületes hallgatásra úgy tűnhet, egy kicsit dallamosabb, befogadhatóbb lett a Wall Of Sleep zenéje. Persze csak önmagukhoz mérten, hiszen továbbra is jó súlyos és nyers, őszinte tradicionális doom zene ez, a Black Sabbath, a St. Vitus és az Obsessed vonalán, ahol nincs helye sem a finomkodásnak, sem a direkt extremitásoknak. Ez a zene nem attól súlyos, hogy mindenki igyekszik minél brutálisabb témákat játszani. Végtelenül egyszerű és tiszta a maga módján (amibe beleférnek remek gitárszólók, ügyes zenei megoldások, díszítésül, a lényeg kiemelésére). Amolyan József Attila apja módjára, kinek „szájából szép volt az igaz”. 
 
Amitől igazán más az új lemez, az a mondanivaló. Holdampf Gábor eddig sem siklott el ország-világ problémái fölött, de eddig jellemzően arra mutatott inkább rá, hogyan lehet túlélni. De most besokallt a minden szinten zajló rossz dolgoktól, és olyan nekikeseredett szövegeket írt, amelyek bibliai képekkel példálóznak a végítéletre váró világról, Káin leszármazottairól, a hamis bálványok imádóiról és a vérzivataros magyar történelemről is. Mindezt a megszokott, monolitikus gitárriffek és bárdolatlanságukban is megragadó dallamok segítségével adják elő. A legkevésbé sem divatos ez a zene, viszont az olyan dalokat, mint a himnuszértékű refrénnel bíró Signs, a klasszikus heavy metal Crusade, az ólomsúlyú bánattal telített November, vagy a jó masszív Buried 1000 Times tíz év múlva is ugyanolyan élvezet lesz meghallgatni, mint most. S alighanem az igazuk is ugyanolyan szép – és félelmetes – lesz még…
Uzseka Norbert
2007.10.02
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.