Prágai történet

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (29)
Ezek a fáradhatatlan és biztos kezű dánok már megint összedobtak valamit, amiért érdemes elzarándokolni a moziba. Ezúttal egy jó kis házassági melodrámába forduló prágai városnézésre tarthatunk velük.
A jó dán filmek évek óta megbízható rendszerességgel érkeznek a hazai mozikba, de én azért mindegyik után újra meglepődöm: hogyhogy nem fogy ki arrafelé a muníció? Ezt nyilván most sem fogom tudni megválaszolni, viszont megint itt van egy nagyon erős darab, ami egyszerre felel meg a filmipar kortárs követelményeinek (nemzetközi koprodukció: dán-cseh stáb, prágai helyszínek), miközben fikarcnyit sem enged a művészi és drámai igényességből. 
 
A produkció sikere ezúttal is sokat köszönhet a fantasztikus dán színészeknek: Mads Mikkelsen (Christoffar) és Stine Stengade (Maja) egy dán házaspárt alakít, akik azért érkeznek Prágába, hogy a férj ott elhunyt édesapjának holttestét hazaszállíttassák. 
 
Christoffer gyermekkora óta nem látta apját, annak életéről és múltjáról alig tud valamit. A holttest hazaszállításának kapcsán szürreális és komikus helyzetekbe keveredik az idegen helyen, s közben sok minden kiderül a múltról is: például az, miért is hagyta el annak idején az apja a családját. S hogy a prágai kiruccanás valóban emlékezetes legyen Christoffer számára, kiderül, nemcsak az apja múltjában vannak titkok, de a saját házassága sem az, mint aminek látszik. 
 
Ole Christian Madsen rendező nagyszerűen mozgatja színészeit a drámai és a komikus szituációkban egyaránt, s még Prága turistalátványosságait és kültelki lakótelepeit is sikerül a film világának szerves részévé tennie. 
 
Odor Emília
2007.10.17
|
Prag
dán filmdráma, 92 perc, 2006
Egy dán házaspár Prágába érkezik, hogy a férfi apjának holttestét hazaszállíttassák. Az idegen környezet és a sajátos körülmények arra késztetik őket, hogy saját házasságuk válságával is szembenézzenek.
Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2007. október 25.
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
1
K
2
Sze
3
Cs
4
P
5
Szo
6
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.