Anya és a szerelem

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (3)
Habár az Anya és a szerelem című filmet Hanif Kureishi írása alapján a Sztárom a párom rendezője, Roger Michell készítette, inkább emlékeztet Mike Leigh munkáira.
Hétköznapi, egyszerre szánalomra és együttérzésre méltó emberek a hősök itt is, akiknek mindennapinak tűnő, de egyre extrémebbé váló drámája finoman ábrázolva és nagyon lassan bontakozik csak ki – hiszen sok időnek kell eltelnie, amíg az idős May (a beszélő név azt is jelenti, hogy május és azt is, hogy lehet!) gyászoló özvegyasszonyból az élet velejét kiszívó, szerelmes nővé változik. 
 
Miután férje meghal, az öreg hölgy a halált élettel akarja kompenzálni. „Tegnap arra gondoltam, hogy már csak érdekes dolgokhoz lenne kedvem. Amiket szeretek” – mondja, majd ezen a gondolaton felbuzdulva viszonyt kezd egy fiatal építőmunkással. A helyzetet bonyolítja, hogy a férfi, Darren nős, van egy autista kisfa – és nem utolsósorban May lányának a szeretője is egyben. 
 
S miközben a film bebizonyítja, hogy nem mindig azok választják egymást, akik össze is illenek, s hogy természetesen egy öregasszonynak is joga van a szeretethez, a szerelemhez és igen, még a szexhez is, Daniel Craig (Darren szerepében) ezúttal nem azt mutatja meg, miért lett jó James Bond, hanem hogy miért jó színész. 
 
Az Anya és a szerelem Roger Michell későbbi művének, a szintén Kureishi-írásból készült Vénusznak női párdarabja (a magyar mozikban az idén bemutatott film egy hamvas fiatal lánnyal szerelembe eső öreg színészről szól). Míg az előbbi drámaibb, szomorkásabb hangvételű, az utóbbi pedig sokszor kifejezetten vicces, a kettő együtt, egymást kiegészítve a legérdekesebb. 
 
 
Kiadás: 
Magyar és angol sztereó hang, magyar felirat, extraként a film előzetese. 
 
The Mother, 2003 * 108 perc * Budapest Film * (16) 
fürkész
2007.10.28
|


Film premierek

Rambo V. – Utolsó vér

amerikai akciófilm, 89 perc, 2019

Folyékony arany

magyar dokumentumfilm, 77 perc, 2019

Az Aranypinty

amerikai filmdráma, 149 perc, 2019

Ad Astra – Út a csillagokba

amerikai-brazil sci-fi, 122 perc, 2019

János vitéz

magyar animációs film, 70 perc, 1973
Filmek a TV-ben
20:00
Kamaszkor
amerikai romantikus film, 2018
20:00
Tökös szerelem
amerikai-kanadai Komédia, 2015
20:25
Horrorra akadva 3.
amerikai vígjáték, 2003
20:30
Közelebb
amerikai filmdráma, 2004
21:00
Városi vadász
amerikai-hongkongi akcióvígjáték, 1992
Magic Sword: idahoi synthwave a Dürer Kertben ma este. @magicswordmusic @a38ship @durer_kert #synthwave #magicswordmusic #magicsword #zeneajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.