Kedvenc helyek

Daft Punk: Alive 2007

est.hu:
9/10
|
olvasói
9/10 (40)
(Virgin / EMI)

A Daft Punk duó már a kilencvenes évek közepe óta szórja ránk az áldást a keverőpultok mögül. Thomas Bangalter és Guy-Manuel de Homem-Christo az ezredfordulós csúcsfázis (Discovery, Interstella 5555, Daft Club) után a Human After All-lal melléléptek, de azóta ismét reflektorfénybe kerültek – nemcsak a Kanye West Graduation albumát beharangozó Faster című megaslágerbe beépített Harder Better Faster Stronger révén, de elképesztő fellépéseikkel is. Legutóbbi koncertlemezük, az Alive 1997 után most itt az Alive 2007, melyet a francia robotistenek saját fővárosukban, Párizsban rögzítettek.
Miután a Daft Punk 2006-ban és 2007-ben turnéra vitte az összes Las Vegas-i díszlettervező álmát és több kontinensen megváltoztatta az emberek elképzeléseit arról, hogy milyen egy eksztatikus parti, az elképesztő sikert látva legalább a hanganyagot kötelező volt kiadnia. A Coachella Fesztivál után minden trendi honlap, blog és nyomtatott sajtótermék a pirosan-kéken-zölden villogó bazinagy neonpiramis ódáját zengte, a YouTube rogyásig megtelt a szerencsések jobb-rosszabb minőségben feltett videóitól és az összes nem hivatalos zeneterjesztési csatorna bedugult a különféle fellépésekből összelapátolt bootlegekből, de az igazi, kézzelfogható – és főleg hivatalos – kiadvány csak most jelent meg, a párizsi Bercy sportcsarnokban 2007. június 14-én adott koncert felvételével. 
 
A bombasztikus külsőségekre nyilván várnunk kell egy DVD-kiadásig, de addig is itt ez a hasonlóan elképesztő hanganyag. A két párizsi faszi zseniális mixet hozott össze bő egy évtizedes Daft Punk-karrier három sorlemezének számaiból, a legnagyobb természetességgel csúsznak át a Homework éra klasszikus döngölős house himnuszaiból a Discovery naiv és nosztalgikus retro-diszkóján át a Human After All hűvös lendkerekes mű-rockjába és vissza, felelevenítve a kollektív poptudatba már beleivódott összes nagy slágerüket (Da Funk, Around The World, One More Time, Harder Better Faster Stronger stb.), de megidézik a Forget About The World című Gabrielle-sikerdalhoz készített remixüket és a Technologic című számuk hangmintájára épített Busta Rhymes-féle Touch Itet is, sőt a kétlemezes kiadás bónuszkorongján hallható ráadásblokkban egyikük alkalmi mellékprojektjétől, a Stardusttól is felcsendül a Music Sounds Better With You. Persze a trükk az, hogy a duó nem csak felmondja ezeket a kompozíciókat, hanem darabjaira bontja az összeset, az ismerős hangmintákat a legváratlanabb helyeken kapja elő, kutyulja össze, és ereszti rá a több ezer gyanútlan és védtelen emberre, akiknek nincs más választásuk, mint torokszakadtából ordítani, sikítani és táncolni, amíg van mire. Lehet, hogy az ő memóriájuk gazdagabb a látványorgiával, de az egész lényegét adó zenét most már mi is bármikor előhúzhatjuk CD-tárunkból. 
Klág Dávid
2007.11.26
|


Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.