Vágy és vezeklés

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (106)
Ian McEwan kortárs angol regényíró nagy sikerű művéből a Büszkeség és balítélet rendezője kerekített szívszaggató szerelmi drámát, teli vággyal, vezekléssel és szemet gyönyörködtető képekkel.
Mindenekelőtt hálával tartozunk a regény írójának (akit kritikusai e műve kapcsán korunk Jean Austenjának neveztek ki), hiszen remek történetet eszelt ki arról, hogy egy gyermekkori botlás, egy nem is annyira gonoszságból, mint inkább elbizakodottságból elkövetett helytelen cselekedet hogyan tehet tönkre életeket - talán jóvátehetetlenül. A 13 éves, csapongó képzeletű Briony Tallis egy forró nyári napon ugyanis lát valamit a kertjükben álló szökőkútnál, amiből messzemenő következtetésre jut, s később akarva-akaratlanul bűncselekménnyel vádolja meg házvezetőnőjük fiát, nővére szerelmesét. Tette börtönbe juttatja a fiút, elválasztja egymástól a szerelmeseket. Mindez néhány évvel a második világháború kitörése előtt történik egy angol birtokon. Később a fiú katonai szolgálatot vállalva juthat ki a börtönből. Az időközben felcseperedett Briony pedig azon gyötrődik, hogyan vezekelhetne gyermekkori tettéért. 
 
Joe Wright már a Büszkeség és balítélet rendezőjeként bizonyította, hogy a regényadaptáció igen jól megy neki, és most is hatásos vizuális és hangmegoldásokkal képes megőrizni valamit a regény komplex szövetéből, ugyanakkor önmagában is sikerült filmet hoz létre. Aki szereti a szép, de fájdalmas szerelmi történeteket, biztosan nem fog csalódni ebben a filmben. 
 
Odor Emília
2008.01.18
|
Atonement
angol romantikus filmdráma, 130 perc, 2007
1935 egy forró nyári napján egy kislány lát valamit, amiről csak hiszi, hogy érti. A tragikus félreértés szerelmeseket választ el egymástól, életeket tesz jóvátehetetlenül tönkre. Golden Globe-bal jutalmazott szépséges szerelmi dráma egy nagy sikerű angol regényből.
Rendező:

Joe Wright

Forgalmazza: UIP-Duna Film
Bemutató: 2008. január 24.
(13 kép)


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
18:15
James Bond: Aranyszem
amerikai akciófilm, 1995
18:20
A lelőhely
kanadai sci-fi, 2018
18:25
Herkules
amerikai animációs film, 1997
18:25
A belleville-i zsaru
francia vígjáték, 2018
18:35
Kisasszonyok
amerikai romantikus film, 1994
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.