A londoni férfi

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (27)
A magyar fekete széria szerelmesei úgy várták az utolsó mohikán, Tarr Béla legújabb filmjét, mint köztisztviselő a tizenharmadik havi üdülési csekket, de ezzel az utazással csak a legelszántabbak lehetnek elégedettek.
A Kárhozat, a Sátántangó és a Werckmeister harmóniák után a fesztiválkörökben bartóki rangú rendező ismét Krasznahorkai Lászlóval közösen jegyzi a forgatókönyvet, csakhogy most egy másik író, George Simenon regény alapján. Pontosabban annak ihletésére, hiszen a francia váltóőr Maloin (Miroslav Krobot) bűnhődéstörténetét Tarr (miként Isten az Embert) saját képére teremtette (újra), és a krimiből egzisztencialista drámát faragott - a tőle megszokott reménytelen figurákkal, kies kocsmákkal, lekonyuló bajszokkal és végtelen fekete-fehér beállításokkal. Ezt a világot nem az Ezüsthajó Kft. álmodta meg, mégis nagyon emlékeztet Magyarországra, még ha Európa nyugati felén játszódik is a történet.
 
Tulajdonképpen minden a helyén van, egyetlen snittből felismerhető a rendező idő- és térkezelése, mely a Kárhozat óta hamisíthatatlan kézjegye, mégis hiányérzete támad a nézőnek: miként Petőfi a Kárpátokban, Tarr a korzikai tengerparton nem találja a helyét, így a dialógusok életszerűtlenségéért ez alkalommal nem kárpótol bennünket a magyar táj és iparvidékek mocskos szépsége, és a hajléktalan statiszták hada. Ez a hiányosság magyarázható persze az előkészítés és forgatás viszontagságaival, de miként Cannes-ban is kiderült, az Arany Pálma nem feltétlenül teher alatt nő, úgyhogy jó lenne, ha a nagy kaland után hazatérne a mágus, és a magyar út porába írná legújabb költeményét.
csmozi
2008.01.23
|
francia-magyar-német filmdráma, 132 perc, 2007
A Sátántangó rendezőjének lassú krimije Simenon regénye nyomán. Tengeri szél, hosszú beállítások, szűk szavak.
rendező:

Tarr Béla

Forgalmazza: HungaroTop
Bemutató: 2008. január 31.
(3 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
P
27
Szo
28
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.