Kína kiosztotta Spielberget

Múlt héten az Oscar-díjas Steven Spielberg a 2008-as pekingi olimpia bojkottálására szólította fel Hollywoodot. A felhívásra most megérkezett a hivatalos válasz is a kínai kormány részéről.
Spielberg, aki korábban elvállalta az olimpia művészeti tanácsadójának posztját, azért döntött a radikális lépés mellett, mert ezzel akarta felhívni a világ figyelmét arra a tényre, hogy Kína olajat vásárol Szudántól, és ezzel közvetve elősegíti az évek óta húzódó válság eszkalálódását Darfurban. 
 
A kínai válasz lényege a rendező húzására a következő: mivel a darfuri kérdés nem Kína belpolitikai ügye, és nem Kína által okozott válság, teljes mértékben oktalan, felelőtlen és igazságtalan bizonyos egyének és szervezetek részéről a két kérdést egyként feltüntetni. 
 
A 2003-ban kezdődött darfuri konfliktus főbb okai egyébként a nyugat-szudáni régió arab és nem arab lakossága közti valláskülönbség, az ország különböző részeinek eltérő gazdasági fejlettsége és az egyre súlyosbodó ivóvízhiány. Az élesedő harcokban egy állami támogatást élvező gerillacsoport és egy kormányellenes mozgalom küzd egymás ellen, ami eddig több százezer halottat követelt. Egyes források szerint egymillióan váltak menekültté és kétmillióan nincstelenné a térségben. 
 
A súlyos probléma élénken foglalkoztatja Hollywood sztárjait: korábban többek közt George Clooney és Brad Pitt is felemelte a szavát a darfuri menekültek érdekében. A humanitárus katasztrófára a zenevilág is reagált: Make Some Noise - The Amnesty International Campaign To Save Darfur címmel kiadtak egy válogatáslemezt, melyen különböző ismert előadók énekelnek John Lennon-feldolgozásokat. 
 
Az amerikai külpolitika egyik sarkalatos célja évek óta az, hogy Kínát megakadályozza abban, hogy jelentős olajkészletekhez jusson, így úgy tűnik, Spielberg igen kényes területre tévedt, és döntésének nem csak humanitárius vonzatai vannak. 
 
Lehet, hogy ha a hazánkban május 22-én bemutatásra kerülő Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull) után készül majd esetleg még egy Indy-film, akkor abban a gonoszok olajra éhes kínaiak lesznek? 
 
 
 
(UIP) 
2008.02.21
|


Film premierek

Fájdalom és dicsőség

spanyol filmdráma, 113 perc, 2019

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány

amerikai thriller, 108 perc, 2019

Aladdin

amerikai kalandfilm, 128 perc, 2019

A gyermek

ír horror, 90 perc, 2019
Játék
Spirituális utazásra hív Zságer Balázs fesztiválkedvenc zenekara, akik a „vissza a természethez” elvet vállalták fel ötödik lemezükön
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
21:45
Éjfélkor indul útjára a gyönyör
olasz filmvígjáték, 1975
21:50
Sandra Bland tragédiája
amerikai dokumentumfilm, 2018
21:50
Godzilla
amerikai-japán katasztrófafilm, 2014
21:50
Legkedvesebb ellenségem
német portréfilm, 1999
21:55
Öldöklő randevú
amerikai thriller, 2018
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.