Kína kiosztotta Spielberget

Múlt héten az Oscar-díjas Steven Spielberg a 2008-as pekingi olimpia bojkottálására szólította fel Hollywoodot. A felhívásra most megérkezett a hivatalos válasz is a kínai kormány részéről.
Spielberg, aki korábban elvállalta az olimpia művészeti tanácsadójának posztját, azért döntött a radikális lépés mellett, mert ezzel akarta felhívni a világ figyelmét arra a tényre, hogy Kína olajat vásárol Szudántól, és ezzel közvetve elősegíti az évek óta húzódó válság eszkalálódását Darfurban. 
 
A kínai válasz lényege a rendező húzására a következő: mivel a darfuri kérdés nem Kína belpolitikai ügye, és nem Kína által okozott válság, teljes mértékben oktalan, felelőtlen és igazságtalan bizonyos egyének és szervezetek részéről a két kérdést egyként feltüntetni. 
 
A 2003-ban kezdődött darfuri konfliktus főbb okai egyébként a nyugat-szudáni régió arab és nem arab lakossága közti valláskülönbség, az ország különböző részeinek eltérő gazdasági fejlettsége és az egyre súlyosbodó ivóvízhiány. Az élesedő harcokban egy állami támogatást élvező gerillacsoport és egy kormányellenes mozgalom küzd egymás ellen, ami eddig több százezer halottat követelt. Egyes források szerint egymillióan váltak menekültté és kétmillióan nincstelenné a térségben. 
 
A súlyos probléma élénken foglalkoztatja Hollywood sztárjait: korábban többek közt George Clooney és Brad Pitt is felemelte a szavát a darfuri menekültek érdekében. A humanitárus katasztrófára a zenevilág is reagált: Make Some Noise - The Amnesty International Campaign To Save Darfur címmel kiadtak egy válogatáslemezt, melyen különböző ismert előadók énekelnek John Lennon-feldolgozásokat. 
 
Az amerikai külpolitika egyik sarkalatos célja évek óta az, hogy Kínát megakadályozza abban, hogy jelentős olajkészletekhez jusson, így úgy tűnik, Spielberg igen kényes területre tévedt, és döntésének nem csak humanitárius vonzatai vannak. 
 
Lehet, hogy ha a hazánkban május 22-én bemutatásra kerülő Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull) után készül majd esetleg még egy Indy-film, akkor abban a gonoszok olajra éhes kínaiak lesznek? 
 
 
 
(UIP) 
2008.02.21
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
18:10
Pomádé
amerikai zenés film, 1978
18:10
Dr. Hope: Egy asszony nem adja fel 2.
német életrajzi filmdráma, 2009
18:20
Millió dolláros bébi
amerikai filmdráma, 2004
18:40
Pokolfajzat
amerikai akciófilm, 2004
18:45
Cliffhanger - Függő játszma
amerikai akciófilm, 1993
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.