Oscar-díjátadó 2008

Beszámoló a 80. Oscar-gáláról
Los Angeles-i idő szerint február 24-én, vasárnap este adták át az idei Oscar-gála díjait. Habár korábban félő volt, hogy a forgatókönyvírók – időközben sikeresen befejeződött – sztrájkja miatt ez a díjátadó is a Golden Globe sorsára jut, az est végül úgy sikerült, mint bármelyik korábbi gála.
Az ünnepélyes esemény szerencsére több, mint fél órával rövidebb volt, mint a tavalyi rekord hosszúságú, 4 és fél órás gála – viszont sajnos így is elég unalmas volt, hiszen kevés igazi nagy meglepetést hozott (lásd a díjazottak listáját hírünkben). A hangulatot a tavalyelőtti házigazda, Jon Stewart próbálta javítani, ami a legtöbbször sikerült is neki: csak úgy szórta a jobbnál jobb poénokat. „Isten áldja meg a tinédzserterhességet!” – reagált a Junóra utalva arra, hogy kis túlzással a 16 éves lányanyáról szóló darabot leszámítva a legtöbb jelölt filmben enyhén szólva túltengett az erőszak. Később az „Egyelőre három terhes sztárunk van – Jessica Alba, Cate Blanchett és Nicole Kidman –, de mivel Jack Nicholson is itt van, az este végén újraszámoljuk...” szavakkal hízelgett az öregedő szívtiprónak, de odaszúrt az Arany Málna-díjazott Norbitnak („Az Akadémia általában figyelmen kívül hagyja a rossz filmeket, de idén jelölték a Norbitot.”) és reagált a forgatókönyvírók sztrájkjára is („A Vanity Fair, a legpuccosabb Oscar-parti az írók iránti tiszteletből az idén elmaradt. Szerintem úgy lehetne őket még inkább megtisztelni, ha legközelebb meghívnák őket a partira.”). 
 
Az est legemberibb pillanata is jórészt Stewartnak volt köszönhető: visszahozta a színpadra a kulisszák mögül azt a fiatal cseh színésznőt-zeneszerzőt, Markéta Irglovát, aki ír kollégájával közösen a legjobb betétdal díját nyerte, de túl korán lekeverték, így még egy köszönömöt sem tudott kinyögni. A műsorvezetőnek hála azonban ennek az 1988-ban született kelet-európai lánynak a lelkes szavait a nagy hollywoodi sztárok csillogó szemmel (Laura Linney), figyelmesen (Viggo Mortensen) és elmélyülten (John Travolta) figyelték. Az est legszellemesebbjének járó díjat Stewart mellett Tilda Swinton vihette volna haza (pedig nem is gondolnánk róla), aki a legjobb mellékszereplőnői alakításáért kapott szobrocskát ügynökéhez hasonlította („Teljesen olyan a feje formája, de még a feneke is!”). Az est legédesebb díjazottja pedig egyértelműen a legjobb színésznőnek járó díjjal kitüntetett Marion Cotillard volt, aki erős francia akcentussal és rendkívül izgatottan köszönte meg Oscarját („Los Angeles tényleg az angyalok városa!”). 
 
Ahogy azt az Oscar-gála díjairól szóló hírünkben is kiemeltük, idén feltűnően sok európai művészt jutalmazott az Amerikai Filmakadémia. Azt kell mondanunk, hogy az Oscar legőszintébb és legszimpatikusabb megnyilvánulásai is jórészt nekik és a kevésbé jelentős díjak nyerteseinek voltak köszönhetők. Javier Bardem és a legjobb rövidfilm francia alkotója (Philippe Pollet-Villard) beszéde felénél átváltott az angolról saját anyanyelvére, a fiatal cseh Irglováról és az izguló Cotillard-ról pedig már ejtettünk szót. A kötelező (de őszinte) sírás-elemet a legjobb rövid dokumentumfilm kategória győztes filmjének (Freeheld) egyik rendezőnője és a már említett Juno forgatókönyvírója, Diablo Cody, egy egykori sztriptíztáncosnő produkálta. Sajnos magyar alkotót viszont – a tavalyi gálával ellentétben – idén nem üdvözölhettünk a jelöltek között; az este egyedüli magyar vonatkozásának szomorú apropója az volt, hogy az elmúlt év halottairól szóló szokásos összeállításában az Akadémia Kovács László operatőrt (Szelíd motorosok, Az utolsó mozielőadás) is felsorolta. A szervezők próbálkoztak valamiféle pluszt adni a jubiláló, 80. évébe lépő eseménynek, de sajnos igyekezetükből csak sablonos összeállításokra, sematikusan összevágott rövid kis anyagokra futotta (pl. 80 év legjobb Oscar-pillanatai két percben, Barbra Streisand visszaemlékezése díjazására stb.). További show-elemeket a legjobb betétdal kategória öt jelölt dalának előadása jelentett (főleg a Bűbáj három számának revüszerű prezentálása mutatott jól). 
 
 
A 2008-as Oscar-díjak nyerteseinek teljes listáját hírünkben olvashatjátok, az Oscar-gála rövidített, valamivel több, mint másfél órásra vágott verzióját pedig február 25-én, hétfőn este 11-kor nézhetitek meg azon a kereskedelmi csatornán, amely élőben is közvetítette a díjátadót. 
fürkész
2008.02.25
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Cs
15
P
16
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.