Ádám almái

est.hu:
10/10
|
olvasói
9/10 (121)
Ennyire gonosz és ennyire szórakoztató filmet talán még sohasem játszottak a magyar mozikban, hiszen itt a politikai korrektség a legeslegutolsó szempont, de ezzel nincs semmi baj!
Megtévesztően egyszerű történetről van szó: Adam (Ulrich Thomsen), a társadalmi munkára ítélt neonáci egy vidéki parókiára kerül, ahol Ivan (Mads Mikkelsen), a gyanúsan optimista pap felügyelete alá kerül. Ivan mindössze azt a szimpla feladatot szabja ki új védencére, hogy süssön a kerti almafa gyümölcseiből egy pitét, ám Adam sokkal sötétebb terveket szövöget: mindenáron meg akarja törni a pap lelkét. Ennek megfelelően a történet lassan a Jó és a Rossz biblikus küzdelmét kezdi bemutatni, csakhogy elképesztően profán módon, gyakran a cinizmus határát súrolgató fordulatokkal és nyelvezettel. A széplelkű vidéki pap irritáló vidámságának ugyanis alapos oka és setét múltja van, amire lassan, de biztosan fény is derül, miközben egyre több és morbidabb konfliktus halmozódik fel a plébánia falai közt, hiszen van két másik börtönviselt lakó is, ráadásul bejelentkezik egy zűrös asszony, és látogatást tesznek Adam bőrfejű haverjai is. 
 
Ulrich Thomsen és Mads Mikkelsen mellett a mai dán film két másik ikonikus alakja, Paprika Steen és Nikolaj Lie Kaas is felbukkan a vásznon, és elképesztő, amit művelnek. Itt minden a helyén van, a párbeszédektől az operatőri munkán át a legapróbb fordulatokig minden pompásan működik, és a sok-sok gonoszkodás egy végtelenül pozitív végkicsengést rejt - különben nem is szeretnénk ezt a filmet annyira! 
 
Vízer
2008.02.28
|
Adams aebler
dán vígjáték, 94 perc, 2005
A neonáci Ádámot tizenkét hét közmunkára ítélik. A büntetést a jólelkű pap, Iván közösségében kell letöltenie. A csupa furcsa alakból álló társaság kíváncsian tekint a jövevényre, akinek felforgató célja van: a paplak kertjének büszkeségét, az almafát veszi célba, ugyanis almatortát akar sütni...
Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2008. március 6.
(4 kép)


Film premierek

Keresés

amerikai thriller, 102 perc, 2018

Johnny English újra lecsap

amerikai-angol-francia akcióvígjáték, 88 perc, 2018

Briliáns válás

belga-francia vígjáték, 95 perc, 2018
Játék
Miután a férje egyik pillanatról a másikra lapátra teszi, Deanna (Melissa McCarthy), a megrögzött háziasszony gondol egyet, és elhatározza, hogy befejezi a főiskolát. És történetesen ugyanabban a suliban köt ki, mint ahová a saját lánya jár, és aki nem túlságosan repes az örömtől emiatt.
Filmek a TV-ben
H
17
K
18
Sze
19
Cs
20
18:15
Hős6os
amerikai animációs vígjáték, 2014
18:15
18:15
Város a pokol szélén 2.
kanadai katasztrófafilm, 2003
18:30
A hallgatag bunyós
amerikai romantikus filmdráma, 1988
18:30
Képviselő úr
magyar tévéjáték, 1979
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.