Kedvenc helyek

Cadence Weapon: Afterparty Babies

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (7)
(Big Dada / Neon Music)

Az est.hu-n már többször dicsőített K-OS (Joyful Rebellion, Atlantis – Hymns For Disco) után újabb rapper-producer indult világhódító útjára a kanadai hiphop színtérről. Az edmontoni Rollie Pemberton, azaz Cadence Weapon még 2005-ben jelentette meg egy kis torontói cégnél Breaking Kayfabe című bemutatkozó korongját, amit aztán rögtön neveztek is a legjobb kanadai albumnak járó Polaris Music Prize-ra (ez a brit Mercury-díj helyi megfelelője). A siker nyomán a lemezt az Egyesült Államokban az Epitaph, Európában pedig a Big Dada (Roots Manuva: Awfully Deep, Wiley: Playtime Is Over stb.) vette át terjesztésre és adta ki újra 2007-ben, 2008 márciusában pedig a második Cadence Weapon-album, az Afterparty Babies már rögtön ezeknél a neves kiadóknál jelent meg.
A lemezt a Hanson egy évtizeddel ezelőtti nyári slágerének, a MMMBopnak a kifordításával kezdődik, pontosabban az ominózus szám ihlette a capella motívum szól beloopolva, amire egy minimális ritmikai rásegítésen kívül csak szöveget tol a fiatal – mindössze 22 éves – rapper (Do I Miss My Friends?). A megtévesztő, nyugis kezdés után a második szám, az albumot digital download kislemezformátumban beharangozó In Search Of The Youth Crew már kevésbé kímélő house ütemekkel és rappel operál, a végén pedig egy vicces skitből még az is kiderül, hogy Rollie kiskorában szívesen Barbie-babázott, amíg a mami helyre nem rakta nemi identitását. A Limited Edition Of OJ Slammerben olcsó játékszintik és játékprogramok háttérzenéi kerülnek elő, gazdagon megpakolva scratch- és egyéb zajbetétekkel – nem könnyű hallgatnivaló, elég kaotikus, de ettől függetlenül ez a lemez egyik legjobb száma. A későbbiekben sem lazul a szorítás, a Real Estate például egy régi diszkószámon tesz erőszakot, a Messages Matter meg majdnem „normális hiphop” lenne, ha nem kerültek volna bele az abszint hatását előidéző minták és scratch-betétek. Hasonlóan pszichedelikus a Tattoos is a sok különböző irányba mozduló rétegével, az őrült tempójú House Musicról nem is beszélve… Aki unja a könnyen követhető, hagyományos hiphop zenéket, annak ez a lemez újabb lehetőséget nyújt megmártózni egy széles popkulturális látókörű – magát korábban zenei újságíróként is kipróbáló – ifjú titán zabolátlan és kreatív világában. A Jurassic 5-nak és a De La Soulnak mindenesetre megfelelt Cadence Weapon produkciója az előzenekari posztra, ha ez számít. 
Suefo
2008.03.27
|


Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.