Kedvenc helyek

Caesars: Strawberry Weed

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (4)
(Dolores / EMI)

A Jerk It Out sikerdallal és a 39 Minutes Of Bliss (In An Otherwise Meaningless World) válogatásalbummal nemzetközileg is befutott Caesars a svéd retro színtér garázs-rockos vonalának jeles képviselője: ugyanonnan indult, mint később a Mando Diao és annak testvérzenekara, a Sugarplum Fairy (First Round First Minute ), ugyanúgy sikerült világslágert produkálnia, mint a Hivesnak (Tyrannosaurus Hives, The Black And White Album), legfrissebb lemezét pedig a Soundtrack Of Our Lives frontemberének produceri segédletével rögzítette. A Strawberry Weed nagyon ügyes és ambiciózus munka, egy klasszikus dupla album.
A Mando Diaóhoz (és a Sugarplum Fairyhez) hasonlóan a 50 ezer lakosú Borlänge városkából származó, korábban Twelve Caesars és Caesars Palace néven is futó kvartett a 1995-ös megalakulás a nemzetközi piacra összeállított 2003-as válogatás között három soralbumot adott ki (Youth Is Wasted On The Young – 1998, Cherry Kicks – 2000, Love For The Streets – 2002), így a 39 Minutes... már rögtön egy best of kiadványként volt felfogható. Az eredetileg 2002-ben publikált Jerk It Out című sláger gyakorlatilag az egész világot bejárta, rengeteg filmbe és reklámba bekerült, és még a zenekar 2005-ös, igencsak kétes kritikai fogadtatású Paper Tigers című sorlemezére is feltették (az már a harmadik albumuk volt, amin szerepelt, a többszöri kislemezkiadásról nem is beszélve). 
 
Három éves pihenő után a Caesars most csúcsformában tér vissza a skandináv élmezőnybe, újult erővel és ahhoz egy dupla lemezzel: a korábbi fő szerző, Joakin Ahlung gitáros-vokalista mellett ezúttal már a névadó frontember, César Vidal gitáros-énekes is egyenrangú dalszerzővé lépett elő, de még Nino Keller dobos is hozott néhány számot. A Soundtrack Of Our Lives-vezér Ebbot Lundberg produceri segítségével készült Strawberry Weed kellemes, könnyen megszerethető retro-rock/power pop album, amely remek megoldásaival és ötletességével szép sikerre számíthat, legnagyobb erénye azonban az egységessége: a sokféle hangulat és a konkrét hatvanas évekbeli (brit beat és amerikai garázs-rock) zenei utalások nemcsak tökéletesen megférnek egymás mellett, de erősítik egymást. A 74 perces játékidő ugyan egyetlen CD-n is elfért volna, de jó döntés volt kétszer 12 számra kettéválasztani az anyagot, mert így egy rendkívül jól felépített klasszikus dupla albumot kapunk, ahol gond nélkül követik egymást a változatos, de egységesen jól megírt számok, legyen szó akár markáns popelemekkel vagy táncos ritmikával tarkított garázs-rockról, minimalista punkról, akusztikus balladáról, vagy akár instrumentális szösszenetekről. A retro hangulat egészen cool formában testesül meg: az effektezett ének, a néha felbukkanó fülbemászó szinti- és orgonatémák (a Boo Boo Goo Goo és No Tomorrow című kislemezdalokban például ugyanaz az ősrégi Farfisa-sound, ami a Jerk It Outot sikerre vitte), a csörgők és egyéb csilingelő hangok remekül szolgálják a szellemes számokat.
Horváth Kristóf
2008.05.22
|


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.