Minden ment, mint a karikacsapás - Harrison Ford

Nem Dörner György a magyar hangja, Indiana Jones mégis a filmtörténet egyik legkedveltebb kalandhőse. A hatvanhat éves Harrison Ford negyedszer ölti magára bőrkabátját, húzza fejébe kalapját és ragadja meg kedvenc ostorát, hogy megmentse a nyugati civilizációt valami nagyon ősi veszedelemtől - és nem mellesleg (most nem a náciktól, hanem) a ruszkiktól. Hajrá, doki!
- Emlékszik arra, amikor először keresték meg Indiana Jones szerepével? 
 
- Úgy tudom, eredetileg Tom Sellecknek ajánlották a szerepet, de egy tévécsatornával kötött szerződése miatt nem vállalhatta el. Ekkor hívott fel engem George Lucas, és megkért, hogy olvassam el a forgatókönyvet, majd látogassam meg Steven Spielberget az otthonában, és beszélgessek el vele. Vele korábban nem találkoztam, és a történet is nagyon tetszett, úgyhogy izgatottan indultam hozzá, és végül minden simán ment. 
 
- Filmes mendemondák szerint Lucas nem is annyira Sellecknek szánta a szerepet, mint inkább Önnek, de mivel már dolgoztak együtt az American Graffitiben és a Csillagok háborúja-filmekben, jónak látta, ha új arcot próbál ki.  
 
- Erről fogalmam sincs. Talán valaki más bővebb felvilágosítást adhatna ebben a kérdésben, mert én az első megkeresés előttről semmit sem tudok. Amennyiben viszont tényleg így volt, akkor hát ezzel is gazdagabb az Indiana Jones-mítosz. 
 
- Hogyan alkotta meg Jones figuráját, hogyan szabta saját személyiségéhez? 
 
- Amikor az ember azt olvassa a forgatókönyvben, hogy egy figura ostorral a kezében és bőrkabátban rohangál a dzsungelben, nem nehéz elépzelni, milyen karakter lehet. Kapásból adja magát egy csomó jellemvonás, és amikor felöltöd a jelmezt, szinte megszólal a figura. A forgatókönyv világosan leírta, hogy milyen, és én örömmel vettem a kihívást, hogy megszemélyesítsem. 
 
- Az Indiana Jones és a frigyláda fosztogatói után további három filmet leforgattak. Amikor felveszi az ostort és a bőrkabátot, azonnal átlényegül? 
 
- Igen. Nem kevés időt töltöttem Indiana Jones bőrében, úgyhogy már szinte egyek vagyunk. A legújabb kaland és az azt megelőző között csaknem húsz év telt el, ezért kicsit izgultam az átlényegülés előtt, de amint felöltöttem a szerelést, rögtön otthonosan éreztem magam benne, minden ment, mint a karikacsapás
 
- Ön szerint a négy Indiana Jones-film elkészítése alatt miben fejlődött Steven Spielberg rendezőként? 
 
- Természetesen fejlődött, de nehéz lenne pontosan leírni, miben, hiszen az utóbbi majdnem három évtizedben legalább két életműnyi filmet tett le az asztalra. Bizton állíthatom, hogy már az első Indiana Jones-film befejezésekor kiváló rendező volt, csakúgy, mint most, amikor már persze jóval érettebb is egyben. Örülök, hogy ismét vele dolgozhattam. 
 
- Mit gondol, miért kedvelik annyira a nézők Indianát? Kell lennie valaminek a figurában, ha négy filmet elvisz a vállán... 
 
- Szerintem több okból is nagyon kedvelt figura. Először is a kalandjai tele vannak váratlan fordulatokkal. Aztán a valós elemek mellett minden történetben van valami transzcendens, valami varázslatos, ami a sci-fik izgalmát idézi meg. És persze jó fiúk küzdenek a gonoszak ellen, ami szintén nem elhanyagolható vonzerő. Úgy hiszem, mindezek mellett a legtöbb izgalmat és örömöt az alkotók játékossága, a kalandos cselekményvezetés nyújtja. 
 
- Spielberg előszeretettel ütközteti a szereplőket különféle állatokkal, legyenek azok kígyók, békák vagy bogarak. Egyelőre nem tudjuk, hogy a legújabb filmben milyen állatok szerepelnek, de Ön esetleg elárulhatja. 
 
- Nem kétséges, hogy néhány rusnya állattal az őrületbe lehet kergetni a nézőket, és nem titok, hogy ebben a filmben is sor kerül ilyen jelenetre. Nem szívesen árulom el, hogy pontosan mi történik, de biztosíthatok mindenkit afelől, hogy nem lesz túl kellemes látvány. Engem mindenesetre nem zavar az ilyesmi, férfiasan állom a sarat. 
 
- Bár ezek a filmek elsősorban a kalandról szólnak, előfordultak már a sorozatban - különösen a második rész vacsorajelenetében - merész naturalista jelenetek, sőt egyes kritikusok rasszizmussal is vádolták más népcsoportok kedvezőtlen bemutatásáért. Igazat ad nekik, vagy úgy gondolja, ezek csupán szórakoztató momentumok? 
 
- Azt gondolom, hogy az általunk megidézett műfajok semmilyen sztereotípiát nem táplálnak, teljesen ártalmatlanok. Előfordulhattak persze olyan esetek, hogy a filmezés hevében egyes csoportok bemutatása kedvezőtlen volt rájuk nézve, de egészen biztos, hogy nem akartunk más kultúrákat lekicsinyelni, sosem voltak előítéleteink. 
 
- Mit üzen a magyar nézőknek? 
 
- Izguljanak velem, mert lesz miért! 
chmoozy
2008.05.22
|
(6 kép)


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Filmek a TV-ben
18:10
18:20
A férfi mögött
amerikai film, 2017
18:40
Tripla kilences
amerikai akciófilm, 2016
18:45
A rodeós
amerikai film, 2018
18:50
Farkangyal
amerikai vígjáték, 1991
A héten még látogatható a szürrealista kiállítás az MNG-ben. A szürrealista mozgalom Margitte-tól Dalíig. Válság és újjászületés 1929-ben. #salvadordali #renemagritte #szurrealista #szurreal #kiallitasajanlo #kulturalisajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.