A 61. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál díjai

A The Class című francia iskoladráma (ami egy párizsi tanintézetben zajló kemény életről szól) nyerte az Arany Pálmát a Cannes-i Filmfesztiválon, de nekünk, magyaroknak is jutottak kitüntetések.
A Sean Penn vezette nemzetközi zsűri a mustra utolsó előtti napján, május 24-én, szombaton adta át a díjakat. A fesztivál fődíját elnyerő The Class Laurent Cantet filmje, amely valódi iskolások és tanárok segítségével meséli el életük egy évének krónikáját. 
 
A legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera-díjat a Hunger című alkotás kapta – a film az éhségsztrájkot folytató IRÁ-s, Bobby Sands élete utolsó hat hetéről szól. Szintén erősen politikai témájú mű főszereplője lett a legjobb férfi színész: Benicio Del Toro Steven Soderbergh Che Guevara életéről szóló filmjében nyújtott alakításával vívta ki az elismerést. 
 
A legjobb színésznő a brazil Sandra Corveloni lett a Line of Passage című filmmel, Clint Eastwood és Catherine Deneuve pedig mindketten életműdíjat kaptak. A Gomorrah című, Nápolyban játszódó olasz maffiafilm vitte el a fesztivál nagydíját. 
 
A zsűri díját – ami az Arany Pálma és a nagydíj, a Grand Prix után a fesztivál harmadik legfontosabb elismerése – Paolo Sorrentino Il Divója kapta, ami Olaszország korábbi miniszterelnökéről, Giulio Andreottóról nyújt portrét. A legjobb rendező a török Nuri Bilge Ceylan lett (Three Monkeys), a legjobb forgatókönyv pedig a Dardenne testvéreké (Lorna’s Silence). 
 
A zárógála után a fesztivált Barry Levinson What Just Happened? című filmjével zárták, ami egy hanyatló hollywoodi producerről szól, aki megpróbálja újra beindítani karrierjét – a főszerepben Robert De Niróval, Bruce Willisszel és Sean Penn-nel. 
 
A 61. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon mi, magyarok sem maradtunk díj nélkül: a Script East forgatókönyv-fejlesztő fórum Krzysztof Kieslowski-díját – amit szintén Cannes-ban adtak át – Womb című nemzetközi koprodukcióban készülő filmtervével Fliegauf Benedek nyerte el. Fliegauf készülő angol nyelvű alkotása szerelmesfilm: két ember több mint egy évtizedet felölelő szimbiotikus kapcsolatát dolgozza fel. A szereplőválogatás június közepén Londonban, a forgatás pedig a tervek szerint október közepén kezdődik. 
 
Mundruczó Kornél Delta című filmje pedig a FIPRESCI-díjat, azaz a filmkritikusok díját kapta meg a neves fesztiválon. A FIPRESCI-díjak sorsáról 9 tagú nemzetközi zsűri döntött, az elnöki posztot Howard Feinstein, az amerikai Filmmaker Magazine neves ítésze töltötte be. A FIPRESCI zsűrije a Cannes-i Filmfesztivál valamennyi szekciójában bemutatott alkotás – közel hetven játékfilm – közül választotta ki a díjazottakat. 
 
Mundruczó Kornél Szemle-fődíjas Delta című filmjét nagy sikerrel mutatták be múlt kedden a 61. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában az alkotók jelenlétében. A fiatal magyar filmrendező-generáció markáns alakja, Mundruczó Kornél volt az egyetlen közép-kelet-európai alkotó idén a filmművészet első rangú seregszemléjén Cannes-ban. 
bbc.co.uk
2008.05.26
|


Film premierek

Fájdalom és dicsőség

spanyol filmdráma, 113 perc, 2019

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány

amerikai thriller, 108 perc, 2019

Aladdin

amerikai kalandfilm, 128 perc, 2019

A gyermek

ír horror, 90 perc, 2019
Játék
A világhírű zongoraművész, a Liszt-díjas Farkas Gábor legújabb, a Hungaroton gondozásában megjelent lemezének anyagát mutatja be szerda esti koncertjén.
Filmek a TV-ben
18:10
Cecelia Ahern: Két lépés a menny
német romantikus film, 2013
18:25
Tapló Télapó
amerikai vígjáték, 2003
18:30
A szerencse háza
amerikai krimivígjáték, 2017
18:40
Pókerarcok
amerikai filmdráma, 1998
18:50
Ramona és Beezus
amerikai családi film, 2010
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.