Tiltakoznak Ben Stiller filmje ellen

Még csak a héten mutatják be az Egyesült Államokban, máris jogvédő csoportok tiltakoznak Ben Stiller új filmje, a Trópusi vihar ellen, amiért abban egy értelmi fogyatékost jelenítenek meg.
A színész-rendező emiatt beleegyezett, hogy a hivatalos, augusztus 13-i amerikai bemutató előtt levetítsék a filmet a hátrányos helyzetűek jogaiért küzdő és a mű ellen tiltakozó társaságoknak. A szóban forgó csoportok leginkább azon háborodtak fel, hogy a Trópusi vihar promóciós anyagaiban ’retardált’-ként említik azt a figurát, Jámbor Jacket, aki a forgatókönyv szerint értelmi fogyatékos. 
 
Emiatt a jogvédők a filmet gyártó DreamWorks stúdió főnökeinél is tiltakoztak. Ennek eredményeként leállították például a filmet népszerűsítő azon honlapot, melynek egy plakátján a „Once upon a time ... there was a retard.” („Volt egyszer egy retardált.”) mondat volt olvasható. 
 
A képlet azonban ennél kicsit összetettebb, hiszen a Hollywood paródiájaként működő filmben Jámbor Jack nem önálló figura, hanem az egyik főhős, a Ben Stiller által megformált Tugg Speedman nevű színész egy szerepe – a filmben pedig egyáltalán nem a szellemileg visszamaradottakból csinálnak viccet, hanem a mindenáron az Oscarra utazó sztárokról. 
 
A mű producerei ennek ellenére – habár először hangsúlyozták, hogy nem az értelmi fogyatékosokból, hanem a filmiparból űznek gúnyt a filmben – már több tárgyaláson is átestek a tiltakozókkal. 
 
Mivel ezeken a meetingeken a Trópusi vihar vitatott részeinek átdolgozásáról volt szó, és a hírek szerint az alkotók a bemutató előtt a film módosított verzióját mutatják be az értelmi fogyatékosokat védő csoportoknak, a nézők elé valószínűleg már egy visszafogottabb, újravágott Trópusi vihar kerül. Hogy hazánkban melyik verziót mutatják be a mozik szeptember 4-én, arról még nem áll rendelkezésre információ. 
wenn
2008.08.11
|


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Filmek a TV-ben
18:10
Látomás
japán romantikus film, 2018
18:15
Nyomoz az anyuci
amerikai krimi, 2004
18:25
A kilencedik kapu
amerikai thriller, 1999
18:25
Jack Reacher: Nincs visszaút
amerikai akciófilm, 2016 (ism.)
18:35
Rossz társaság
amerikai krimi, 2002
Van ma Margó Irodalmi Fesztivál, latin-amerikai dokufeszt, terézvárosi búcsú, kürtőskalács fesztivál, ezernyi program, de van egy, ami mindenkinek szól: az önkormányzati választások! Fotó: @fortepan #szavazas #szavazz #onkormanyzativalasztasok #programajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.