Tiltakoznak Ben Stiller filmje ellen

Még csak a héten mutatják be az Egyesült Államokban, máris jogvédő csoportok tiltakoznak Ben Stiller új filmje, a Trópusi vihar ellen, amiért abban egy értelmi fogyatékost jelenítenek meg.
A színész-rendező emiatt beleegyezett, hogy a hivatalos, augusztus 13-i amerikai bemutató előtt levetítsék a filmet a hátrányos helyzetűek jogaiért küzdő és a mű ellen tiltakozó társaságoknak. A szóban forgó csoportok leginkább azon háborodtak fel, hogy a Trópusi vihar promóciós anyagaiban ’retardált’-ként említik azt a figurát, Jámbor Jacket, aki a forgatókönyv szerint értelmi fogyatékos. 
 
Emiatt a jogvédők a filmet gyártó DreamWorks stúdió főnökeinél is tiltakoztak. Ennek eredményeként leállították például a filmet népszerűsítő azon honlapot, melynek egy plakátján a „Once upon a time ... there was a retard.” („Volt egyszer egy retardált.”) mondat volt olvasható. 
 
A képlet azonban ennél kicsit összetettebb, hiszen a Hollywood paródiájaként működő filmben Jámbor Jack nem önálló figura, hanem az egyik főhős, a Ben Stiller által megformált Tugg Speedman nevű színész egy szerepe – a filmben pedig egyáltalán nem a szellemileg visszamaradottakból csinálnak viccet, hanem a mindenáron az Oscarra utazó sztárokról. 
 
A mű producerei ennek ellenére – habár először hangsúlyozták, hogy nem az értelmi fogyatékosokból, hanem a filmiparból űznek gúnyt a filmben – már több tárgyaláson is átestek a tiltakozókkal. 
 
Mivel ezeken a meetingeken a Trópusi vihar vitatott részeinek átdolgozásáról volt szó, és a hírek szerint az alkotók a bemutató előtt a film módosított verzióját mutatják be az értelmi fogyatékosokat védő csoportoknak, a nézők elé valószínűleg már egy visszafogottabb, újravágott Trópusi vihar kerül. Hogy hazánkban melyik verziót mutatják be a mozik szeptember 4-én, arról még nem áll rendelkezésre információ. 
wenn
2008.08.11
|


Film premierek

Látomás

francia-japán filmdráma, 109 perc, 2018

Vízipók-csodapók - Felújított filmváltozat

magyar animációs film, 72 perc, 1983

Mia és a fehér oroszlán

dél-afrikai-francia-német családi film, 98 perc, 2018

Interjú Istennel

amerikai misztikus dráma, 97 perc, 2018

Hotel Mumbai

amerikai-ausztrál történelmi dráma, 125 perc, 2018

Ferenc pápa – Egy hiteles ember

amerikai-svájci dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Egy nő fogságban

magyar dokumentumfilm, 89 perc, 2018

A gyászoló asszony átka

amerikai horror, 93 perc, 2019

Csodapark

amerikai-spanyol animációs film, 85 perc, 2019
Játék
Négy évet kellett várniuk a rajongóknak az Ivan & The Parazol legújabb lemezére.
Filmek a TV-ben
18:10
Végveszélyben
amerikai akciófilm, 1994
18:10
A vadrózsa völgyében - A szív parancsa
német romantikus dráma, 2006
18:15
Zoe
amerikai sci-fi, 2018
18:15
Bűnvadászok
olasz akcióvígjáték, 1977
18:25
Addams Family 2.
amerikai vígjáték, 1993
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.