Tiltakoznak Ben Stiller filmje ellen

Még csak a héten mutatják be az Egyesült Államokban, máris jogvédő csoportok tiltakoznak Ben Stiller új filmje, a Trópusi vihar ellen, amiért abban egy értelmi fogyatékost jelenítenek meg.
A színész-rendező emiatt beleegyezett, hogy a hivatalos, augusztus 13-i amerikai bemutató előtt levetítsék a filmet a hátrányos helyzetűek jogaiért küzdő és a mű ellen tiltakozó társaságoknak. A szóban forgó csoportok leginkább azon háborodtak fel, hogy a Trópusi vihar promóciós anyagaiban ’retardált’-ként említik azt a figurát, Jámbor Jacket, aki a forgatókönyv szerint értelmi fogyatékos. 
 
Emiatt a jogvédők a filmet gyártó DreamWorks stúdió főnökeinél is tiltakoztak. Ennek eredményeként leállították például a filmet népszerűsítő azon honlapot, melynek egy plakátján a „Once upon a time ... there was a retard.” („Volt egyszer egy retardált.”) mondat volt olvasható. 
 
A képlet azonban ennél kicsit összetettebb, hiszen a Hollywood paródiájaként működő filmben Jámbor Jack nem önálló figura, hanem az egyik főhős, a Ben Stiller által megformált Tugg Speedman nevű színész egy szerepe – a filmben pedig egyáltalán nem a szellemileg visszamaradottakból csinálnak viccet, hanem a mindenáron az Oscarra utazó sztárokról. 
 
A mű producerei ennek ellenére – habár először hangsúlyozták, hogy nem az értelmi fogyatékosokból, hanem a filmiparból űznek gúnyt a filmben – már több tárgyaláson is átestek a tiltakozókkal. 
 
Mivel ezeken a meetingeken a Trópusi vihar vitatott részeinek átdolgozásáról volt szó, és a hírek szerint az alkotók a bemutató előtt a film módosított verzióját mutatják be az értelmi fogyatékosokat védő csoportoknak, a nézők elé valószínűleg már egy visszafogottabb, újravágott Trópusi vihar kerül. Hogy hazánkban melyik verziót mutatják be a mozik szeptember 4-én, arról még nem áll rendelkezésre információ. 
wenn
2008.08.11
|


Film premierek

Az oroszlánkirály

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Az oroszlánkirály 3D

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Yao utazása

francia-szenegáli vígdráma, 103 perc, 2019

Senki többet

amerikai dokumentumfilm, 98 perc, 2018

Nicky Larson - Ölni vagy kölni?

francia akcióvígjáték, 91 perc, 2018

Fehér éjszakák

amerikai horror, 147 perc, 2019

Anna

francia akcióthriller, 119 perc, 2019
Játék
Kitűnő budapesti indie-rock zenekar, amely Európát is készül meghódítani.
Filmek a TV-ben
H
15
K
16
Sze
17
18:10
A sztárok nem Liverpoolban halnak meg
angol romantikus film, 2017
18:10
Szerelem a Boszporusznál
német vígjáték, 2011
18:50
Legyőzhetetlen
amerikai dráma, 2006
18:50
Lezúzva
amerikai-kanadai akciófilm, 2009
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.