Szerelem magyarázat nélkül

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (4)
A Cirko Film - Másképp Alapítvány egy svédcsavarral (pontosabban dánnal) bemutatja a 2006-os, hazánkban is vetített Prágai történet rendezőjének, a dán Ole Christian Madsennek korábbi, 2001-es filmjét.
A 21-es sorszámmal ellátott hivatalos Dogma-film kiindulópontja és több jelenete is igen erőteljesen emlékeztet John Cassavetes 1974-es művére, az Egy hatás alatt álló nőre. A rázkódó, kézikamerás képeken, szokatlanul sok premier plán és szuperközeli során annak történetét figyelhetjük ugyanis, ahogy hosszas pszichiátriai kezelés és bentlakás után egy fiatalasszony hazatér családjához: férjéhez és két kisgyerekéhez. 
 
Kira próbál asszimilálódni a normális, hétköznapi élethez, de beilleszkedési kísérletei sorra kudarcot vallanak - egyértelmű, hogy még mindig nem ép és egészséges (ennek konkrét megnyilvánulásai egy másik Dogma-film, az Idióták rendkívül kínos jeleneteit idézik). Ezenkívül igen csúnya dolgok derülnek ki, ami a házastársi hűséget (azaz hűtlenséget) illeti, és fény derül Kira kusza családi kapcsolataira is - egyre közelebb kerülünk tehát a zavarodott nő alakjához. 
 
A Szerelem magyarázat nélkül (sokkal találóbb angol címén: a Kira’s Reason) kifejezetten fárasztó és terhes filmélmény (mivel minden nyűglődést és kínos jelenetet jó hosszan át kell élnünk a főhősnővel és a minden együttérzésünket kiérdemlő férjjel együtt), de a végén olyan nagyot üt, hogy minden addigiért kárpótol - hiszen egy végső csúcsjelenetben kiderül: Kirának nyomós oka van arra, hogy őrült módjára viselkedjen. 
fürkész
2008.09.03
|
En karlighedshistorie
dán filmdráma, 93 perc, 2001
Boldognak tűnő, fiatal családban az asszony kóros depressziótól szenved. A helyzet egyre romlik, ő mégis megpróbálja helyreállítani az idillt.
Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2008. szeptember 11.
(3 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
1
K
2
Sze
3
Cs
4
P
5
Szo
6
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.