A derű művésze - Békés Itala

Tavasszal lesz nyolcvan, hatvan éve van a pályán, kiapadhatatlan szellemi, és fizikai energiával rendelkezik (hetente öt alkalommal jár művészi tornára). Az egyszemélyes színház létrehozója, a Művészi Képességfejlesztő Gondolatiskola alapítója és vezetője. Vendégünk Békés Itala, a Madách Színház kiváló művésze.
Súgó: A Nemecsekkel kezdődött?

Békés Itala: Nem, csak arra emlékeznek, mert sikerszerep volt. Kárpáti Aurél 1954-ben így írt róla kritikát: „Mintha egyenesen a regényből lépett volna elénk” és „úgy hisszük, hogy meg fogja nyitni előtte az utat a szoknyás drámai szerepek felé is.” Hiszen az ötvenes években az Úttörő és az Ifjúsági Színházban rengeteg fiúszerepet játszottam. Két kedves levelet ma is őrzök. Az egyik így kezdődik: „Kedves Nemecsek Ernő néni.” A másik így végződik: „Előadás után várlak: Aranka.

S.: Rengeteg szerepet eljátszott. Ha egyet lehetne választani, melyikről beszélne legszívesebben?

B. I.: Legyen kettő. Gajdar Timúr és csapata című darabjában egy vásott, rossz kölyköt játszottam, Figura volt a neve. A másik: Shakespeare Vihar című drámájában Arielt alakítottam Uray Tivadar partnereként, Vámos László rendezésében.

S. : Lassan ötven éve lesz a Madáchnál. Ilyen fontos a hűség, nem vágyódott más társulathoz?

B. I.: Nem is tudom, így alakult. De sokszor szerettem volna korszerűbb színházhoz kerülni. Ez a vendégjátékok alkalmával sikerült is. Kovalik Balázzsal óriási élmény volt együtt dolgozni.

S.: Sok könyvben megemlítették, de írt egy sajátot is.

B. I.: Eredetileg az egyszemélyes színház egyik előadásának megírására kértem fel Örkény Istvánt még 1973-ban. Mikor megmutattam a jegyzeteimet, ő és Kurtág György barátom beszélt rá, hogy írjak belőle könyvet. Húsz évig írogattam, és 1993-ban jelent meg Hogyan lettem senki címmel. Ez nem csak memoár, családregény, hanem kortörténet is. Karácsonyra jelenik meg az újrakiadása. A folytatása is készülőben van A derű művészete címmel.

S.: Mikor indult az egyszemélyes színház?

B. I.: 1969-ben az Egyetemi Színpadon. „A nő!?” című produkció több mint ezer előadást élt meg itthon és külföldön (Amerikától Brazíliáig, Afrikától-Indiáig). Olyan sikere volt, hogy mindenhova visszahívták, és így bővült a repertoár. Összesen harminc különböző féle (gyerek-, ifjúsági-, felnőtt-) előadás jött létre

S.: Úgy tudom, hogy pantomimszámot is ön adott elő először Magyarországon.

B. I.: Igen. 1957-ben Bandi ikerbátyámmal úgy, hogy a számot azonnal leszerződtették Pozsonyba. Onnan tovább hívtak Karlovy Varyba, ahol éppen filmfesztivál volt. Ezután több külföldi meghívást kaptunk.

S.: A sirtaki hazai sikertörténete is az Ön nevéhez fűződik.

B. I.: Olaszországban, egy diszkóban tanultam meg az angol királynő tánctanárától. Itthon Gaál Évával, az Operaház prímabalerinájával mutattuk be a televízióban. A hanglemezgyár megkeresett, hogyan lehetne ezt lemezre vinni. Hat hét munka után megszületett, tudomásom szerint Európában az első, tánctanító lemez, melynek egyik oldalán a dal szólt, a másikon én tanítottam a táncot.

S.: Most miben láthatja a közönség?

B. I.: A repertoárdarabok mellett (Isten pénze, Hegedűs a háztetőn, Forgószínpad, Black Comedy, Holle anyó) a Tolnay Szalonban Piknik Békés Italával címmel az egyszemélyes színház harmincadik produkciójában, legközelebb november 11-én délután négykor. Ez egy igazi piknik, ahol nemcsak szellemi, hanem kulináris élvezetet is kapnak a vendégek. Bensőséges kapcsolat alakul ki idősek és fiatalok között, úgy, mint egy kellemes társaságban. Mindenki hoz valami kedves meglepetést. Ez egy izgalmas, vidám hazárdjáték a közönséggel. Ezért nagyon szeretem.
Gaál Tamás
2006.10.19
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.