Peeping Tom – Kamerales

est.hu:
9/10
|
olvasói
9/10 (3)
A Hitchcock Psychójával azonos évben készült Peeping Tom a pszichothriller műfajának egyik kulcsdarabja, mely hosszú évek, sőt évtizedek után foglalhatta csak el jól megérdemelt helyét a filmvilágban, mivel – ahogy mondani szokás – jócskán megelőzte a korát.
A harmincas-negyvenes évek meghatározó brit filmese, Michael Powell – aki elsősorban olyan filmjeiről ismert, mint A bagdadi tolvaj, illetve a magyar származású Emeric Pressburgerrel közösen készített Vörös cipellők, Blimp ezredes élete és halála vagy a Fekete nárcisz – egyenesen sokkolta a kritikusokat 1960-as művével, a Peeping Tommal. 
 
A brit mozikban emiatt hozzáférhetetlenné tett alkotás több minden miatt is érdemes a thriller- és filmrajongó, illetve -néző figyelmére. Míg Hitchcock Psychójában csak egy-egy beállítás erejéig azonosulunk a pszichopata figurával, addig Powell remekművének egy sorozatgyilkos a főhőse, aki nemcsak sajnálatra méltó, de kifejezetten szimpatikus is, és a néző tökéletesen együttérez vele (minden bizonnyal ez verte ki a biztosítékot a korabeli kritikánál, hiszen a film nem tartalmaz kifejezetten véres jeleneteket). 
 
Az elmebeteg gyilkossal való nézői azonosulás legfőbb eszköze – amellett, hogy Karlheinz Böhm német színész rendkívül esendően és szeretetreméltóan formálja meg –, hogy gyakran kerülünk azonos, nézői pozícióba vele. Mark Lewis ugyanis hivatását tekintve maga is filmes: nappal egy filmstúdiónál segédoperatőr/fővilágosító, este erotikus fotókat készít, éjszaka pedig saját cinema verité dokumentumfilmjén dolgozik, melynek során kameraállványának pengeélesre fent végével nőket gyilkol, akiknek haláltusáját rögzíti is gyilkos gépével. 
 
Ezeket a furmányos gyilkosságokat nem egyszer Markkal együtt, az ő kameráján keresztül nézzük végig, majd a hőssel együtt vissza is nézzük magánvetítőjében. Ezzel az aktussal a filmkészítés (és a filmnézés is!) perverzióvá és gaztetté válik; Mark Lewis kamerája szó szerint öl: hősünk egyszerre kukkol és gyilkol, a gyilkosság tehát a nézés, a leskelődés, a voyeurizmus élményével kapcsolódik össze. Ez az önreflexió pedig annál inkább nyugtalanító, mivel – akár a mindennapokban – mi is ott vagyunk valamelyik oldalon: vagy mi nézünk, vagy minket néznek. 
 
S habár a Peeping Tom a filmezés eszközeit, a filmrendező által használt kellékeket ruházza fel félelemmel, főhőse, a kisgyermekként apja által terrorizált, szerelme kedvéért azonban kegyetlen, gyilkos énjével küzdő fiatalember mégis kedves a szívünknek. A filmvégi megoldás ráadásul olyan zseniális, hogy kár lenne elárulni annak, aki még nem látta, hiszen valódi katarzist hoz nemcsak Marknak, de nekünk, nézőknek is. Ennek köszönhetően a gyilkos filmes figurája megható lesz, a film maga pedig sokkal inkább megrázó és megindító, mint félelmetes. 9/10 
 
 
Kiadás: 
Magyar DD 5.1-es, angol sztereó hang, magyar felirat. Extraként igen kiadós és értékes anyag: az aprólékon (honlap- és DVD-ajánlók) kívül a film előzetese, képgaléria, három dokumentumfilm (19, 25, illetve 50 percesek, az utóbbi elsősorban a forgatókönyvet író, a II. világháborúban kódfejtőként tevékenykedő Leo Marksra koncentrál), a filmet Amerikában újrafelfedező és újrakiadó Martin Scorsese két-, vágója (és egyben Powell harmadik felesége), Thelma Schoonmaker tízperces összefoglalója a filmről és egyáltalán nem utolsósorban Laura Mulvey feminista filmteoretikus audiokommentárja, aki mindent elmond a Peeping Tomról, amit elmondani érdemes róla. Minden extrához (még az audiokommentárhoz is!) magyar felirat jár. 9/10 
 
Peeping Tom, 1960 * 101 perc * Caesar Film * (16) 
fürkész
2008.11.23
|


Film premierek

Toy Story 4.

amerikai animációs film, 100 perc, 2019

Casanova - Az utolsó szerelem

francia történelmi dráma, 98 perc, 2019

Gyerekjáték

amerikai horror, 90 perc, 2019

Csekély esély

amerikai vígjáték, 125 perc, 2019
Játék
AZ A BAAAJ... …hogy Kiki nem szeret kirándulni. És hogy anya mindig sokat dolgozik. És hogy a nagyi háza teli van pókokkal. És még annyi minden más is!
Filmek a TV-ben
18:10
Mamamaffia - Keresztanya
német romantikus vígjáték, 2015
18:15
Darling
dán film, 2017
18:30
Scooby-Doo! Kalózok a láthatáron!
amerikai animációs film, 2006
18:45
Az emlékezés napja
amerikai történelmi dráma, 2011
18:50
Red
amerikai akciófilm, 2010
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.