Kedvenc helyek

Cadaveres: Evilution

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (11)
(Edge Records)

A gitáros Körmöczi Péter vezette Cadaveres 2006-ban a tribal metal csúcszenekarának számító Soulfly egyik legjobb hazai tanítványaként mutatkozott be Soul Of A New Breed című lemezével. A folytatás hasonlóan színvonalas: a 2008 őszén rögzített Evilution a címre rímelő komor, sötét tónusú lemez, a zenekar apokaliptikus víziója a világ „sötét korszakáról”.
A 2005-ben feloszlott Cadaveres de Tortugas örökségét továbbvivő Cadaveres debütáló albuma nemcsak itthon talált pozitív fogadtatásra, hanem - elsősorban a rendszeres koncertezésnek köszönhetően - külföldön (elsősorban Ausztriában és Németországban) is ismertté tette a hattagú zenekart. A bemutatkozó lemezt követő turnézás alatt hazai metálzenekaroktól szokatlan lépésre szánta el magát a szextett: Lost Soul EP címmel remix lemezt adott ki, amelyen néhány koncertfelvétel is helyet kapott, köztük már az Evilution egyik szerzeménye, a koncertek repertoárjában hosszabb ideje szereplő Unholy Spirit is. 
 
A Cadaveres zenei evolúciójának új szintjére jutott, s bár a lemezt nyitó Ignominy még vad törzsi ritmusokkal operál, összességében gyengült a tribal vonal, Szabó Máté perkajátéka háttérbe szorult, cserébe nagyobb figyelmet fordítottak a dobhangzás kidolgozására. A súlyos, groove-os zenei alapok megmaradtak, de tempósabbak lettek mint a Soul Of A New Breed esetében. A legszembetűnőbb változás az ének dallamosodása, Gabó Ádám immár nemcsak a hörgős témákban érzi otthon magát, hanem jól boldogul akkor is, ha „igazi” éneklésre van szükség - utóbbi erényét bőven csillogtathatja a lemezen. 
 
Nemcsak az ének miatt lett színesebb a lemez, változatosabbak a témák, a viszonylag egyszerű riffek jól működnek, és pár meglepő fordulattal is szolgál az album: az Enable to Die kétperces reggae betétje, a Three Act Decay hosszú akusztikus gitáros intrója, a Nadie spanyol nyelvű szövege, vagy az első korongon is szereplő Blood Stained akusztikus verziója egyaránt érdekes színfoltja az anyagnak. A közel három és fél perces Oracle of Time viszont egyértelmű tévedés a tízszámos album közepén: a vendégzenészként közreműködő Csató Péter (Replika) által elszavalt idézet intró alapanyagnak talán jó lehetett volna, ám így fölöslegesen bontja meg a lemezegységet. 
 
A kiadványhoz a CD mellé egy DVD is tartozik: a másfélórás bónuszkorong egy budapesti koncertet dokumentál 2008 februárjából, interjúkkal és klipekkel kiegészítve. 
 
Bokor Péter
2009.01.08
|


Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.